ДПС отказва коалиция с ГЕРБ или АТАКА

Под никаква форма не е възможна коалиция между ДПС и Атака, заяви Лютви Местан

132 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Коалиции на ДПС с Атака или ГЕРБ са немислими. Категоричното мнение е на лидера на Движението за права и свободи Лютви Местан. Пред БНР той каза, че подобни въпроси са дори "абсолютно неуместни".

"Между ДПС и Атака стоят не само политически различия, но и ценностни. Идеите на Атака я изваждат от партиите на демократичния спектър. Искам да сложа точка на тези спекулации - под никаква форма не е възможна коалиция между ДПС и Атака. Това ще бъде абсолютно опорочаване на политиката. Това е съвършено категорична позиция и призовавам и журналистите занапред да се въздържат от подобни внушения", каза Местан и допълни, че така или иначе разговори за формиране на правителство все още не се водят.

Според наследника на Ахмед Доган позицията на ръководената от него партия по отношение на ГЕРБ е "съвършено ясна, категорична и тя не подлежи на промяна". "С начина, по който ГЕРБ управляваше страната, заслужи тоталната изолация, в която се намира в момента. Българските граждани категорично свалиха ГЕРБ от власт - първо с протести и второ с вота си на 12 май. ГЕРБ не е легитимен управленски субект", отсече Местан.

Той обясни, че ДПС очаква да чуе проекта на втория мандатоносител - "Коалиция за България", за това как виждат страната. "Ако те предложат на ДПС класически тип коалиция, при която се договарят властови позиции - нас в тази програмата ни няма", каза Лютви Местан и добави, че една успешна програма трябва да бъде продукт на надпартийни усилия.

Според лидера на ДПС касиране на изборния резултат е една абсолютно радикална мярка, „за която дълбоко се съмнявам, че ще има достатъчно основание". Местан обаче наблегна на факта, че над вота от 12 май продължават да тегнат неуредиците от организацията и съмненията за незаконно напечатаните бюлетини.

Подкрепи Economic.bg