Да тренираш с Путин

Познанството на Борис и Аркадий Ротенберг с руския президент започва в детството и на джудо тепиха

Борис Ротенберг и по-големият му брат Аркадий не обичат публичността. Въпреки че годишният оборот на компаниите им надхвърля 3 млрд. долара, двамата предпочитат да останат встрани от светлината на прожекторите. Вместо това за тях е по-важно да защитават и разширяват интересите си в света на бизнеса. Не без покровителството на „Първия човек в държавата”, както твърдят медиите в Русия. Братята строят жилища за правителството на Москва, Министерството на отбраната и „Газпром”. Техни фирми доставят тръбите за най-голямата газова компания в света, въпреки че не ги произвеждат. Прокарват пътища и търгуват с алкохол. Всъщност, бизнес-империята на братя Ротенберг няма дори централа, която да ръководи всичко от едно място, нито единна структура. Но въпреки това работи повече от добре, а достъп до двамата имат само ограничен кръг приятели и бизнеспартньори.

Корените на този успешен бизнес проект започват да растат преди почти 50 години. В далечната 1964 г. младият треньор по самбо Анатолий Рахлин събира от няколко училища в Ленинград пет деца, за да ги въведе в света на бойното изкуство. Сред тях е и 12-годишният Аркадий Ротенберг, който има зад гърба си няколко години тренировки в залата за спортна гимнаститка. Треньорът веднага забелязва гъвкавия, с добра координация и котешки инстинкт, схватлив и упорит Аркадий. И започва да работи с него още по-настървено. Половин година по-късно в залата идва още едно хлапе – Владимир Путин. „Той живееше съвсем наблизо и според мен се записа да тренира самбо, защото искаше да покаже на останалите, че е смел и силен”, ще си спомни след години Рахлин. Треньорът  изобщо не е изненадан, когато в заниманията се включва и по-малкият брат на Аркадий - Борис Ротенберг. Като всеки по-малък брат Боря е във възторг от успехите на батко си и мечтае да стане по-добър от него на тепиха. Двамата братя, Володя Путин и още четири момчета от първата селекция на треньора стават ядрото на секцията по самбо, а през 1972 г. треньорът включва към заниманията по самбо и уроци по джудо. „С хората, с които тренирах по онова време, останах приятел до сега. Спорът много ни сближи!”, ще напише през 2000 г. в книгата „От първо лице” Путин.  
Но извън тренировъчната зала животът на приятелите поема в различни посоки. Владимир Путин завършва юридическия факултет на Ленинградския университет, започва работа в службите и заминава за ГДР. Двамата Ротенберг избират Ленинградския институт за физическа култура „П.Ф. Лезгафт”. Аркадий започва треньорска работа с деца, а Борис става инструктор в милиционерската школа. Разпадът на СССР отново пресича пътеките на приятелите от детството, които осъзнават, че заедно могат повече.

През 2007 г. Аркадий Ротенберг защитава докторска дисертация на тема „Педагогическа система за управление на личността при спортистите от индивидуалните дисциплини”. Според него „те са представители на агресивната част от обществото, лесно се поддават на криминализация, имат по-малък интелект и са потенциално опасни”.

Кои са те:

Аркадий Романович Ротенберг има в банковата си сметка 1 милиард долара. Той е роден на 15 декември 1951 г. в Ленинград. Носител на званията „Заслужил треньор” и „Заслужил работник на физическата култура на Руската Федерация”. Аркадий Ротенберг е Доктор на педагогическите науки и автор на повече от 30 учебно-методически и научни статии в областта на организацията и управлението на тренировъчния процес. Чрез банката „Сверен морски път” държи блокиращия пакет акций на латвийската Multibanka, башкирската «Инвесткапитал» и застрахователната компания «СМП-страхование». Той е акционер в строителната групировка “Мостотрест”, която набра 388 млн. долара при публично предлагане на акции и сключи изгодни договори в черноморския курорт Сочи, където ще се проведе зимната олимпиада през 2014 г.

Синът му Игор Ротенберг е роден през 1970 г. и има в биографията си директорски постове в Управление „Имущество” на „Руските държавни железници” и в Промишленото министерство на Русия.  

Борис Романович Ротенберг има руско и финландско гражданство. Той е роден на 3 януари 1957 г. и в момента е виден руски бизнесмен, съсобственик на банката «Северен морски път».  Борис е заслужил треньор на Русия и кандидат на педагогическите науки. От първата си съпруга – финландката Ирина Харанен -  има двама сина – Роман (роден през 1981 г.) и Борис (роден през 1986 г.). Роман работи в «Газпром Експорт» като специалист по комуникациите, а по-малкият брат – Борис, се занимава с футбол. От 2011 г. играе за московския «Динамо», а до тогава е ритал за «Зенит»- Санкт Петербург. Втората съпруга на милиардера - Карина Ротенберг – му ражда още две деца. Състоянието на Борис Ротенберг е между 930 милиона и 1 милиард долара. 

Аркадий и Борис Ротенберг ръководят Руската федерация по джудо от 2004 г. В момента Аркадий е първи вицепрезидент, а Борис – вицепрезидент на организацията. На Олимпиадата в Атина през 2004 г. руснаците печелят пет златни медала. Четири години по-късно в Пекин отборът претърпя пълно фиаско - на почетната стълбичка не се качи нито един руски джудист, но реваншът бе на приключилата през август Олимпиада в Лондон - 3 златни медала.

 

Успешната формула за бизнес – с държавата

Коментари: 0