Дацов: Икономиката се развива въпреки управлението

Според бившия зам.-финансов министър до изборите можем да очакваме добро развитие в България

3629 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Тази и предходните години изглеждаха като пропуснати години. Независимо от това обаче икономиката се развиваше успешно въпреки управлението. Това каза в ефира на Bulgaria On Air бившият зам.-финансов министър в предходните две правителства Любомир Дацов. Според икономистът до изборите през лятото можем да очакваме икономиката да се развива добре.

"Ако се върнем назад в годините се вижда, че в предизборните години нещата вървят добре. Правителството изтегля фискалните и капиталовите разходи в началото на годината", каза Дацов. Според него до юли ще живеем в надежди, което ще стимулира икономиката и ще я прави по-стабилна.

"Ако сегашното правителство спечели втори мандат, то ще трябва да си изпълнява бюджета и ако са направили по-големи разходи през първата половина на годината, ще трябва да ги свият през втората половина", смята икономистът.

Според Дацов България зависи изключително много от ситуацията в Еврозоната, тъй като това е най-големият търговски партньор на страната ни. "Докато проблемите в Еврозоната продължават, дотогава ще продължават и проблемите на България", смята той. Бившият зам.-министър прогнозира икономически ръст от порядъка на 0.2%-0.3% в Еврозоната и около 1.2% в България през 2013 г. "Това е на фона на 5%-7% ръст в Азия и около 2% в САЩ през 2012 г.", каза Дацов.

Според него преориентирането на българския износ към Азия няма да е лесно. "Търговията не е само да вземеш една стока и да я продадеш. Това, което се продава в Азия не се продава в Европа. Ще трябва да се направят нови продукти, за да се пласират на тези места", каза икономистът. Той е на мнение, че българският износ не се е променил драстично и все още се изнасят повече стоки с ниска добавена стойност.

"Прогнозата ми е, че икономиката на България ще расте с около 1.2% през 2013 г. Очаквам също инфлацията да се увеличи с 4%. Безработицата е трудно да се измери. По-важното е заетостта. Тя макар и да забави спада, ще продължи да намалява. Това ниво на заетост вече е много ниско. То не е устойчиво. За да върви нормално икономиката заетостта трябва да е 10% по-висока, а в момента тя е само 60%", смята Дацов.

Подкрепи Economic.bg