Проверяват и строежите около несебърските дюни

Няма как тези 29 дка да са изолирани от земите около тях, обясни Мирослав Найденов

180 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Спорните 29 дка край Несебър, за които еколози сигнализираха, че са дюни и защитени територии, не са на първа линия от морето. Земите се намират на 500-600 метра от брега и са заобиколени от сгради, част от кв. "Черно море". Тези свои впечатления след огледа на мястото обяви земеделският министър Мирослав Найденов в ефира на Нова телевизия.

Найденов припомни, че документите, които са разрешили този терен да бъде застрояван, са издадени преди 2009 г. "Аз поисках да видя документите, дали основание този терен да не бъде защитена територия", заяви тази сутрин министърът. Ще бъде поискано и становище на БАН, и на всички специализирани органи, които да кажат дали това са дюни, каза Найденов.

Той призова всички заинтересовани да изчакат с коментарите до края на следващата седмица, когато ще излязат резултатите от експертната проверка. Три министерства и еколозите проверяват терена. Найденов бе категоричен, че ако има нарушение, документите ще бъдат предадени на прокуратурата. Съдът е единствения, който може да се изкаже дали тук има нарушения и злоупотреби, обясни Найденов. Ако това се случи купувачът ще си получи обратно парите от държавата, допълни той.

Проверката ще бъде разширена и няма да обхване само въпросните 29 дка, защото сградите около него може също да са построени върху дюни, стана ясно още от думите на Мирослав Найденов. Няма как това парче земя да е само за себе си, ако то е дюна, значи на такива земи са построени и съседните сгради от комплекс "Черно море, коментира земеделският министър: "Аз смятах, че това е терен на първа линия и смятах, че около него няма нищо застроено, но виждам, че това е част от един комплекс. Отвсякъде – отстрани, отзад, отпред има строителство".

Пред bTV той обясни, че не е пропътувал това разстояние, за да раздава правосъдие и да уволнява служители, а за да разбере как „това зад нас от Горски фонд е станало урбанизирана територия”.

Министърът индиректно препрати към управлението на Тройната коалиция началото на целия казус, тъй като на ранно заседание в общината станало ясно, че инициативата за смяна на статута на земята е от 2007 година и идва с писмо на земеделското ведомство.

Купувачът на имота Димитър Петров, който ден по късно го препродава на няколко пъти по-висока цена, обясни от своя страна, че сделката само привидно е била сключена за ден, В действителност тя се подготвяла цяла година, като се чакало финализирането на продажбата от страна на държавата, за да се сключи последващата продажба.

„През 2000 г. аз имах тук бунгала, но ми развалиха концесията. Тогава получих информация, че има свободно място и аз мога да кандидатствам за земята. Започна процедурата. Цялата процедура ми струва 1 милион 150 хил. лева. Една година изготвям проекти с купувача, за да осъществим сделката. Вие казвате, че това е защитена територия, а то не е – пише си го в документите”, заяви Петров.

Подкрепи Economic.bg