Данев: Безусловният базов доход ще роди армия от безработни

В България не е реално да се говори за 400 лева минимална заплата, смята и лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов

160 ~ 2 мин. четене

„Българската икономика не е конкурентоспособна и ако минималната работна заплата стане 800 лева, ще имаме армия от безработни”. Това каза Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара, пред Нова ТВ. Той определи подобни идеи за политическа фикция.

"Веднага ще затворят всички малки хотели, всички малки магазини - голяма част от хората ще излязат на улицата. Голяма част от бизнеса ще се пренесе извън България - или в страни извън ЕС или дори в страни от съюза. Такива футуристични виждания, такъв политически фикшън е далеч от реалната ситуация в България. В момента в България няма инвестиции, понеже няма политическо спокойствие и перспектива, тъй като икономическото развитие зависи и от политиката на даденото управление", коментира Данев.

По думите му, докато няма стабилност в икономическата среда, не може да говорим за трайни работни места.  

В ЕС не се подготвя подобно нещо - 400 евро минимална заплата, в ЕС се говори за минимален базов доход - извън заплатите, извън пенсиите. Идеята му е да бъде затворена все по-разширяващата се празнина между бедни и богати". Това каза от своя страна Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ „Подкрепа".

"В момента в България за съжаление не е реално да се говори за минимална заплата от 400 евро. Никой от КТ „Подкрепа" не е призовавал гражданите да гласуват в интернет за подкрепа на това предложение. Хората в Европа търсят отговор за решаването на ситуацията с по-бедните членове на обществото. Според вицепрезидента на КТ „Подкрепа" това не е отговорът за България.

Двамата експерти коментираха идеята за безусловен базов доход на Европейската гражданска инициатива. Срокът идеята да бъде подкрепена изтича утре - 14 януари. Всеки желаещ да я подкрепи може да направи това по електронен път или на хартиен носител. Вече няколко стотин хиляди европейски граждани са подкрепили Инициативата, а са необходими един милион подписа.

Проблемът с безработицата и безработните в България не са хората с добро образование, които упорито си търсят работа, проблемът са хората, които са нискообразовани и не си търсят усилено работа, смята синдикалистът. България въпреки действията на политиците ни навлиза в икономически цикъл на растеж и такъв ще бъде отчетен", смята Димитър Манолов.

Коментари: 0