Даниела Бобева е вторият вицепремиер в кабинета „Орешарски“

Цветлин Йовчев ще е заместник министър-председател, който да отговаря за сигурността.

408 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Даниела Бобева бе избрана за втори вицепремиер в кабинета "Орешарски". От общо 125 депутати на днешния кворум, 112 подкрепиха предложението на премиера, 10 народни представители от "Атака" гласуваха с въздържал се. Прието бе и структурно изменение на състава на кабинета, според което трети вицепремиер е вътрешният министър Цветелин Йовчев.

Избирането на Йовчев за трети заместник министър-председател бе подкрепено от 112 депутати от редиците на "Коалиция за България" и ДПС. Общо 14 бяха гласовете на парламентарната група на "Атака", като един от депутатите дава глас в подкрепа на предложението. Другите народни представители на партията гласуваха отново с "въздържал се". В пленарната зала отново липсваха представителите на парламентарната група на ГЕРБ.

Структурна промяна в правителството и изборът на Даниела Бобева за заместник министър-председател, който ще координира икономическите политики, чуждестранните инвестиции, електронното правителство, както и подобряване на административните услуги за бизнеса и гражданите, бяха първа точка в дневния ред на парламента.

"Условията за правене на бизнес са силно влошени. Необходимо е да се подобри цялостният бизнес климат, да се редуцират административните пречки, да се привлекат инвестиции, да се улесни достъпът на фирми, особено на малките, до кредитен ресурс", аргументира кандидатурата на Бобева премиерът Пламен Орешарски.

"Насочвам вниманието ви към този кръг проблеми, за да обоснова предложенията за структурни и персонални промени в кабинета. Още при обявяването на правителството казах, че ще предложа втори вицепремиер без портфейл, който да отговаря за икономическото развитие и инвестиционната среда", обясни пред депутатите Орешарски.

Коментари: 0