Даниела Бобева обеща 30 регистъра в е-правителството през 2015 г.

Министърът се похвали с прогнозните 2 млрд. лв. оборот от износа на иновативни услуги "до три години"

Автор: Николай Марченко

Износът на производство и услуги ще започне да носи по над 2 млрд. лв. оборот до три години. С това се похвали вицепремиерът по икономическа политика Даниела Бобева. 

Тя обеща също така, че най-често използваните административни услуги ще бъдат достъпни по електронен път до една година. „По този начин ще се улеснят както гражданите, така и бизнеса в България”, каза тя, цитирана от БНР. Според думите й електронизацията вече била „обсъдена с пет от министерствата”: „Предстоят разговори и с останалите, за да се уточнят приоритетните 10 услуги, с които системата ще заработи”.

Според нея в случая „много е ключов кадастърът”. „Той участва в доста голям набор от комплексни услуги както за гражданите, така и за бизнеса. ГРАО също. Ние всички искаме бързо да ни се издават лични карти, бързо да ни се издават задгранични паспорти, шофьорски книжки и така нататък. Но сега точно това правим. Опитваме се да изберем кои са приоритетните услуги”, продължи Бобева.

Вицепремиерът обяви, че 30 регистъра трябва да бъдат обвързани в система чак след една година - до 30-и март 2015 г. „До момента за въвеждане на електронното управление са похарчени 300 милиона евро, но парите не са използвани достатъчно ефективно. За новия седемгодишен програмен период остават 140 милиона евро и системата ще бъде доизградена без допълнителни пари от бюджета”, каза още тя.

Даниела Бобева уточни, че ще бъдат изградени и регионални центрове за комплексни административни услуги, които ще са част от новите промени с електронните услуги: „До момента в Шумен са проявили най-голям интерес от създаване на услугите в полза на гражданите”.

Със сектора на аутсорсинг са ангажирани 20 хил. души, а до няколко години броят им се очаква да нарасне 4 пъти. Бобева обаче атакува бизнеса за липсата му на активност в тези инвестиции. „Намалихме праговете за това колко работни места да открият, за да може да се възползват от стимулите, които предоставя Законът за инвестициите (ЗИ). Вече при 25 разкрити работни места в районите с висока безработица биха могли фирмите да се възползват от двегодишно освобождаване от социални осигуровки”, коментира тя.

Тя спомена изграждане на инфраструктура около самата индустриална зона, безплатно обучение и квалификация: „Изключително щедър е ЗИ към онези, които инвестират в регионите с висока безработица и депресивни региони”.

„Тоест, първо облекчихме процедурите и второ свалихме таваните, за да може в тези региони, където имаме най-крещяща нужда от инвестиции да бъдат насочвани там”, каза още вицепремиерът. Според думите й тези облекчения облекчавали в голяма степен аутсорсинга: „Защото те не правят големи инвестиции, а по-скоро разкриват много работни места”.  

Коментари: 0