Терзиева дава 34 млн. лв. за пътищата във Враца, Монтана и Видин

Правителството изпълнява ангажиментите си към гражданите на региона, изтъква строителният министър

Автор: Николай Марченко

Общо 34 млн. лв. ще бъдат изразходвани за ремонт на второкласни и третокласни пътища на областите Враца, Монтана и Видин. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева, цитирана от bTV.

Става дума за пари от публичната инвестиционна програма на правителството, които са заделени за инфраструктура в Северозападна България през тази година.

Регионалният министър и шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инспектираха строителството на обходния път на Враца. Трасето е част от международния път Е-79, дължината му е почти седем километра и е на стойност 17 млн. лв. Намерението е да бъде завършено за Ботевите тържества и да поеме натоварения трафик за „Дунав мост 2”, който в момента минава през самия град.

Терзиева обясни, че е разговаряла и със строителите и е получила уверението им, че ако няма много дъждове, пътят ще е готов предсрочно на 1 юни 2014 г. и обходът ще бъде пуснат за празника на Враца. Министърът уточни, че за второкласната и третокласната пътна мрежа на Враца ще бъдат отделени 9 млн. лв.

След това Десислава Терзиева и Стефан Чайков направиха „първа копка" на рехабилитация на второкласния път II-13 Криводол-Девене- Борован. По проекта се предвижда основен ремонт на участъци от второкласния път от границата на област Монтана през Криводол, Девене до Борован с обща дължина 19 км, като ще бъде извършен и ремонт на мост над река Ботуня.

Строителните дейности в размер на 10 193 976 лева ще се извършат с подкрепата на оперативна програма „Регионално развитие" (ОПРР). Изпълнител на проекта е сдружение „Пътища Северозапад 2012".

„Второкласният път е най-пряката връзка на област Плевен през Бяла Слатина и Криводол с област Монтана и главен път Е-79 към Дунав мост 2 във Видин”, отбеляза още Терзиева.

По думите й изпълнението на проекта ще „подобри живота на хората и безопасността на движение в малките населени места край пътя”. „Това е част от изпълнението на ангажиментите на правителството към населението в най-изостаналия регион на страната, което ще продължи с ремонт на второкласната и третокласна пътна мрежа”, похвали се още строителният министър.

 

Коментари: 0