Данъчните ще облагат сделките с биткойн

Валутата се счита за финансов актив, обясняват от приходната агенция

Доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуалната валута биткойн се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа. Това съобщи Националната агенция по приходите (НАП) в съобщение до медиите. 

За целите на данъчното третиране доходите от продажба на валутата биткойн се третират като доходи от продажба на финансов актив, заявяват от приходната агенция.

Облагаемият доход и данъчната основа в тези случаи е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка. Реализираната печалба или загуба се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив, обясняват данъчните.

Доходите от сделки с биткойн се декларират в Таблица 5 от Приложение № 5 на годишната данъчна декларация, обясняват от НАП. Законът не предвижда към данъчния формуляр да се прилагат специални документи, доказващи реализирания доход.

Срокът за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица, придобити през 2013 г., изтича на 30 април. В същият срок трябва да се плати и дължимия данък за довнасяне, напомнят още от приходната администрация.

Коментари: 0