Дават 125 млн. евро на стопаните, засегнати от руското ембарго

Мерките на ЕК ще се прилагат от днес до ноември

Дават 125 млн. евро на стопаните, засегнати от руското ембарго
140 ~ 1 мин. четене

125 милиона евро ще бъдат оптуснати в помощ на селскостопанските производители, засегнати от руското ембарго. Това обяви днес Европейската комисия, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА.

„Тези средства ще бъдат използвани за изтегляне на плодове и зеленчуци от европейския пазар, за да се предотврати спад на цените”, посочи говорителят на ЕК Роджър Уайт.

Отпуснатите средства ще бъдат насочени към покриване на 50% от разходите по изтегляне от пазара на продукция, най-вече за безплатно разпределение.

Освен изкупуването на продукти, които ще се раздават безплатно в детски и благотворителни учреждения, Еврокомисията обсъжда възможността да организира продажбата на селскостопански стоки за промишлени цели.

След като бъдат приети официално, мерките ще се прилагат със задна дата от днес, 18 август, и ще останат в сила до края на ноември, допълва Франс прес.

Очаква се от помощта да се възползват най-вече големи доставчици на нетрайни плодове и зеленчуци за Русия като Полша, Литва, Белгия и Холандия.

Коментари: 0