Миньорите настояват за проучване за шистов газ

Според тях това ще намали цената на газа

Миньорите настояват за проучване за шистов газ

Снимка: БГНЕС

132 ~ 3 мин. четене

Да отпадне забраната за проучване възможностите за добив на шистов газ в България. Това предлагат от Българската минно-геоложка камара (БМГК). Идеята им бе представена днес на среща с премиера Георги Близнашки по повод Деня на миньора.

БМГК посочва, че по този начин могат да изяснят рисковете и потенциалните възможности за диверсификация на газовите доставки и намаляване на цената на газа, като дават за пример Полша, Англия и други.

Като мотив за това предложение от БМГК посочват приетата резолюция на Европейския парламент от 21 ноември 2012 година относно въздействието на околната среда на дейностите по извличане на шистов газ и шистов нефт. "На практика с тази резолюция ЕП вдига мораториума върху шистовия газ и препоръчва мерки за оценка на въздействието", пишат от минно-геоложката камара.

Министерски съвет да разгледа и да бъде приет подготвеният проект за Национална стратегия за устойчиво развитие на минерално-суровинната индустрия в България, искат още от БМГК. Въз основа на тази стратегия да се изготвят и внесат в следващото Народно събрание проекти за поправки в Закона за подземните богатства с цел решаване на редица въпроси като гарантиране на прозрачност при провеждането на конкурси за концесии, условия за превенция и преустановяване на незаконния добив и други.

Според БМГК концесионните такси в България са съпоставими с тези в други европейски страни с близки природни и икономически условия и в тази връзка те предлагат още МИЕ да излезе с категорична позиция и да не допуска спекулиране и политизиране на въпроса с концесионните такси за подземните богатства.

За нас е от изключително значение този отрасъл да се развива динамично с оглед националния интерес и в съответствие с утвърдените европейски практики. Миньорската професия е една от най-престижните и достойни професии, а Денят на миньора се чества с гордост.

С тези думи служебният премиер Георги Близнашки поздрави гостите на честванията на Деня на миньора, който се организира от Българската минно-геоложка камара (БМГК) и синдикати всяка година на 18 август, предаде репортер на БГНЕС. През 1903 година по предложение на пернишките въглекопачи цар Фердинанд издава Указ, с който определя 18 август – Денят на Успението на Св. Иван Рилски, за ден, в който се чества професията на миньора, дава дан на уважение и преклонение пред неговия труд, припомни Близнашки и цитира думи на Цар Борис III, който нарича мините "черният бисер на хубавата българска земя".

Близнашки бе придружен на събитието от министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов и министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков. Тримата получиха от БМГК пакет от 15 конкретни предложения за създаване на по-добри условия за бизнес в минерално-суровинния отрасъл на България, предаде БГНЕС.

За опасност от режим на тока предупредиха от миньорските синдикати на професионалния си празник. От бранша настояват да получат парите си, които НЕК и енергодружествата им дължат, за да могат да се подготвят за есенно-зимния сезон.

В противен случай може да не успеят да осигурят достатъчно количество въглища, с които да работят въглищните централи и да се произведе необходимото количество ток.

„Ние напълно приемаме тезата на вицепремиера, че е възможен режим на тока при определена ситуация, която няма да зависи от хората, а от природата. Ако тези обстоятелства се насложат, това е напълно възможно да се случи и затова трябва да има спешни мерки, които да подсигурят необходимите количества, за да може евентуално програмата за есенно-зимния сезон да се случи", коментира Владимир Топалов от миньорския синдикат към КТ Подкрепа пред Дарик.

 

Коментари: 0