Дават субсидии само за прави краставици

Земеделците ще взимат пари само за качествена продукция, предупреди Мирослав Найденов

Българските производители ще получават вече субсидии за качество. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов пред бТВ, като обясни, че това е целта на въведените стандарти за плодове и зеленчуци. Така например краставиците трябва да са прави, черешите с дръжки.

Министърът поясни, че до момента парите за подпомагане на производителите са били давани на базата на хектар или декар, независимо от качеството на продукцията и добива. Субсидии са получавали дори и земеделци, които не са декларирали реално производство.

„От тази година обаче въвеждаме стандартите, които да гарантират качеството на продукцията и според тях ще се дават парите на земеделците. В противен случай някои ще поискат и за листата субсидии”, допълни Найденов.

За това дали се спазват стандартите ще следят земеделските служби. Експертите ще определят както качеството, така и размера на субсидията.

„Нека да уточня, че това са европейски средства, ние не си ги измисляме тези правила. За да имаме достъп до тези средства от ЕС, продукцията ни трябва да покрива определените стандарти”, каза още министърът.

Министърът отново призова потребителите да купуват български плодове и зеленчуци, въпреки че са по-скъпи. Той обясни увеличаващите се цени между производителя и крайния потребител с липсата на контрол над прекупвачите.

Коментари: 0