Дефицитът на САЩ намалява с 38%

За първите 10 месеца на фискалната година дупката в бюджета достига 606 млрд. долара

84 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Бюджетният дефицит на САЩ през юли е 96 млрд. долара, показва месечният доклад на бюджетната комисия към Конгреса в САЩ. За първите 10 месеца на фискалната година дупката в бюджета достига 606 млрд. долара. През същия период на миналата година дефицитът на САЩ беше 974 млрд. долара, или разлика от 38%.

Основната причина за свиването на разликата между приходите и разходите е увеличението на постъпленията в хазната. От октомври 2012 г., когато започва фискалната година в САЩ, постъпленията в бюджета от данъци - на физическите лиза и компаниите, както и другите постъпления, се увeличават с 13.8%. Само приходите от корпоративните данъци се увеличават с почти 17% до 213 млрд. долара.

Разходите в бюджета намаляват с 4%. Най-значителен е спадът на осигуровки за безработица, които намаляват с почти 25% или 20 млрд. долара. С 36 млрд. до 507 млрд. долара намаляват разходите за отбрана.

В началото на другата седмица ще бъде публикуван и официалният доклад на финансовото министерство за изпълнението на бюджета на САЩ.

Подкрепи Economic.bg