Делян Добрев: Ще има южен газов коридор

Изграждането на връзка с Турция е ключово за получаване на азерски газ през 2014 г., смята министърът

6894 ~ 2 мин. четене

„Изграждането на интерконекторна връзка между България и Турция е ключово за получаването на газ от Азербайджан през 2014 г.“. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред БНР.

След посещението в Азербайджан на правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов, стана ясно, че България ще получава газ от Азербайджан от 2014 г. Така България ще е първата в ЕС страна, към които Азербайджан поема ангажимент за доставка на газ.

„Направи се важна крачка напред с подписването на меморандума между държавната компания на Азербайджан „Сокар” и БЕХ с ангажимент двете държавни компании да си сътрудничат за доставките на първи газ в България от Азербайджан през 2014 г. Разговорите бяха много ползотворни. Обсъдихме с министъра на енергетиката на Азербайджан всички трасета, не само идеята за първи газ през 2014 г. в България, а и съответно кой ще бъде газопроводът, през който през 2018 г. ще потекат големите количества газ, защото това също все още не е ясно“, каза министърът.

От думите му стана ясно, че ще има южен газов коридор, но не е ясно неговото конкретно трасе или коя концепция от всички съществуващи ще бъде избрана. Според Добрев 2014 г. е реалистичен срок, въпреки че има и някои въпросителни по този срок. „До тогава ние трябва да успеем да построим интерконектора с Турция, който е разковничето в тази идея, защото без съществуваща инфраструктура, без интерконектор с Турция, ние няма как да доставим този газ в България. За идеята за интерконектор между България и Турция премиерът Борисов ще търси съдействие от Съвета на Министрите в ЕС. Този интерконектор ще доведе до диверсификация на Европа”, поясни енергийният министър.

Подкрепи Economic.bg