Еврото не претърпя голяма промяна през седмицата

Ситуацията и на другите пазари не се различава особено

Еврото не претърпя голяма промяна през седмицата, въпреки относително важните събития, които минаха. Решението на МВФ през миналия уикенд да увеличи извънредните си спасителни фондове не помогна на единната валута да отчете значителни печалби в началото на седмицата. Във вторник и сряда последва редовното заседание на Федералния резерв, но то не поднесе изненада и ситуацията остана патова.

В това направление бяха и изказванията на банката, която от една страна описа икономиката като подобряваща се, но от друга не се отказа да използва в бъдеще нови монетарни облекчения ако тя се влоши. Пазарите бяха готови да купуват зелените пари ако централната банка беше зачеркнала възможността за нови монетарни стимули. Така еврото продължи бавно да се възстановява през цялата седмица. В последните часове пък стана ясно, че “Стандард енд Пуърс” е намалила кредитния рейтинг на Испания с две нива, което доведе до загубване на реализираните печалби от евро през последните дни.

Ситуацията и на другите пазари не е по-различна, като например златото се търгува от известно време в много тесния рейндж от 1620 до 1660 долара за тройунция и нито покачванията му са успешни, нито слизанията значими.

За финал, днес Японската централна банка реши да увеличи програмата си по покупки на активи с 10 трилиона йени, която по този начин достига вече общо 40 трилиона йени, но и това не повлия на йената, така както например беше през февруари, когато силно поевтиня след подобен ход на банката.

Една много вероятна причина за липса на сериозни промени на финансовите пазари може би е политическата ситуация и по-конкретно изборите в Европа. В следващите дни предстои втори тур на президентските избори във Франция, парламентарни избори в Гърция и регионални избори в Германия. Всички те имат значение, защото в зависимост от резултатите различните кандидати имат различна визия за борбата с дълговата криза в еврозоната.

 

Подготвена от отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0