САЩ търсят по-лесен достъп до пазарите на Китай и Русия

Белият дом се опитва да прекрати прилагането на поправката Джаксън-Ваник, която регулира търговията между САЩ и „непазарните” икономики, които ограничават емиграцията и други човешки права

6640 ~ 2 мин. четене

Администрацията на Обама иска от Китай да отвори повече пазара си, както и работи по спиране на прилагането на американски закон срещу Русия в опит да помогне на американския бизнес да получи по-добри конкурентни условия на този пазар.

Белият дом се опитва да прекрати прилагането на поправката Джаксън-Ваник по отношение на Русия, така че американския бизнес да се конкурира там на нивото на което са и останалите членки на Световната Търговска Организация (СТО).

Поправката Джаксън-Ваник регулира търговията между САЩ и „непазарните” икономики, които ограничават емиграцията и други човешки права.

В реч пред представители на бизнеса в Сингапур, америанския представител в СТО Рон Кирк заяви, че неговата страна твърдо вярва, че Китай може да допринесе повече за световния просперитет ако отвори пазарите си със същата отдаденост, с която се отличи при навлизането на други пазари през последните 10 години.

По отношение на транс-тихоокеанското партньорство за търговия и инвестиции, чийто инициатор е САЩ, Кирк призова правителствата да вземат необходимите трудни решения за постигане на амбициозните цели. В крайна сметка успеха няма да бъде отчетен при постигането на споразумение, а при достигането на по-високи стандарти и по-големи икономически ползи за всички държави. Разговорите за въпросното партньорство засега включват 9 държави – САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Чили, Перу, Сингапур, Малайзия, Виетнам и Бруней – които имат за цел да достигнат до споразумение преди края на годината. Миналият ноември Мексико, Канада и Япония поискаха да се присъединят към преговорите. Министър-председателят на Нова Зеландия Джон Кий обаче заяви миналата седмица при посещение в Сингапур, че не е сигурен, че ще се стигне до споразумение преди края на годината, тъй като има много въпроси, които трябва да бъдат разрешени от участниците в преговорите.

 

По материали на световни информационни източници

 

Подготвена от отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg