Стефанов: Въпросът е от къде ще дойдат средствата за "Набуко" и "Южен поток"

Проблем пред "Набуко" е и осигуряването на необходимото количество газ

6484 ~ 1 мин. четене

"Неяснотите за всичките страни по трасето и на "Набуко" и на "Южен поток" са две. Първият е, че транзитните страни не разполагат нито с достатъчно капитал, нито с съответните компании, които да реализират доставката, нито реализирането на пазара им в Западна Европа. Вторият проблем е от къде ще дойдат тези средства и какъв е интересът на тези страни да вложат в тези проекти, при условие, че имат проблеми при бюджетите". Това каза директорът на икономическата програма в Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов пред БНР.

Според него отказът на унгарската компания МОЛ не слага край на проекта "Набуко". "Тези проекти, както "Набуко", така и "Южен поток", са силно политически", уточни Стефанов. 

По думите му още при самото възникване на концепцията за "Набуко" за всички е било ясно, че най-големият проблем пред проекта ще бъде набирането и осигуряването на необходимото количество газ. С кризата в Европа възниква и един друг проблем - наличието на достатъчно потребление в Европа, което да поеме допълнителните количества и в този смисъл и двата проекта са били разглеждани по-скоро като политически конструкции за ангажиране на съответните страни по трасетата, отколкото като реални алтернативи. 

Подкрепи Economic.bg