Делян Добрев: ВМЗ няма да има съдбата на "Кремиковци"

Синдикати съгласни на съкращения, но срещу ясна визия за спасяване на предприятието

212 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

ВМЗ-Сопот трябва да намали състава си в около 900 души, за да може останалите 2100 да получават заплати и предприятието да не изпадна в несъстоятелност, коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред bTV.

Добрев подчерта, че не става въпрос за съкращения, а за пренасочване по различни социални програми. Той изрази надеждата синдикатите да разберат, че намаляването на персонала в завода е задължително условие, за да има бъдеще ВМЗ.

"Няма да допуснем да се стигне до варианта „Кремиковци” – всички хора да бъдат освободени. Затова трябва да направим тези тежки стъпки по пренасочване на хората и намаляване на разходите. Това ще даде много по-голям шанс за приватизация на дружеството, защото такава трябва задължително да има, и то в най-кратки срокове”, обясни министърът.

По-рано днес президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че профсъюзите са наясно, че трябва да има оптимизация на персонала, но те няма да се съгласят на масови съкращения във ВМЗ – Сопот без да има ясна визия за спасяването на завода.

"Вече всички са наясно, че трябва да има оптимизация на персонала. Това не означава, че това е единственото действие, към което трябва да гледаме всички заедно. Това, е елемент от общия ред на спасяване на предприятието. Намирането на нови, допълнителни поръчки и гарантирането на едни оптимални разходи от гледна точка на горива, материали, енергия и тогава идват разходите за хора. Ние няма да се съгласим да режем хора, без да има някаква ясна визия за спасяването на предприятието", каза Димитров в интервю за БНР.

Подкрепи Economic.bg