Депутатите взеха по 20 заплати за една година

На избраниците са изплатени и суми за сътрудници, експертизи, дрехи и представителни разходи

Парите, които народните представители са получили за една година работа на 42-рия парламент, се равняват на 20 депутатски заплати.

Освен стандартните 12 месечни възнаграждения на избраниците са изплатени и суми за сътрудници, експертизи, дрехи и представителни разходи, които се равняват на още 8 основни заплати съобщава "Труд".

От конституирането на парламента на 21 май м.г. до 31 декември размерът на депутатските възнаграждения стартираше от 2196 лв. Всеки месец избраниците получаваха допълнително 2/3 от тази сума или 1464 лв. за други разходи. От януари основната заплата бе увеличена на 2448 лв., заради което безотчетните пари скочиха на 1632 лв. на месец.

Макар че по правилник депутатите трябва да отчитат на парламентарния сайт за какво харчат 2/3 над заплатата си, нито един от тях не е качил такава информация. Всички обаче казват, че дават справки на парлаламентарните групи.

От ГЕРБ твърдят, че "допълнителните заплати" остават на разположение на групата, която помага на болни деца. БСП и ДПС също задържали част от сумите за представителни разходи, които депутатите им вземат. При неизвинени отсъствия заплатата пада на 816 лв., а сумата за представителни разходи - на 544 лв.

Коментари: 0