Дизелът пада със 7 ст., бензинът - с 4

Цените поевтиняват още днес, обяви Делян Добрев след разговор с ЛУКойл

7972 ~ 2 мин. четене

"Дизелът ще поевтинее със 7 стотинки, а бензинът с 4 стотинки. Това ще стане от днес", съобщи министърът на икономиката Делян Добрев пред Нова телевизия. Той обясни, че е получил информация от компанията, че намалява цената на едро.

Горивата скочиха рязко преди дни. От 2,69 лв. на литър дизелът стигна 2,73 лева, а най-масовият бензин А95 от 2,52 лв. се вдигна на 2,67 лв.

Добрев каза, че всекидневно получава справка за цените на горивата в България и на съседни пазари като обичайно у нас те са най-евтини заради по-малките разходи на труд, акцизи и ДДС. От няколко дни обаче страната е на пето място, а по-евтини горива има в Румъния, Латвия, Литва, Люксембург. "Ние трябва да сме на първо или на второ място. В последните няколко дни се оказа, че сме на пето място, което означава, че нещо се е случило и нашият пазар върви в разрез с цената в другите държави", коментира министърът. 

С очакваното понижение цената ще се върне на по-ниски нива съотнесено към наблюдаваните пазари. Такова наблюдение се прави, защото външните фактори - цената на петрола и курсът на долара, влияят еднакво както на цената в България, така и в останалите държави. "В продължение на дълъг период от време, една година, сме били примерно на първо място или на второ място по най-евтин бензин в ЕС, относително ние трябва да останем на същото положение, без значение каква е абсолютната стойност на бензина, дали е три лева или два лева", поясни Добрев и допълни: "Ние следим къде се намираме. Ако сме след тези първи една-две държави в целия ЕС, това означава, че няма никакви външни фактори и никаква некоректност в цената без значение каква е тя".

Неколкодневния дисбаланс, който се получи, е бил обяснен пред министъра от шефа на "Лукойл България" Валентин Златев с това, че в различните държави едни производители реагират по-бързо на промяната в цената, а други - по-бавно. "Хубавото е, че тази диспропорция се е случила само за няколко дни и още от утре цената, нашата, ще бъде в паралел с цените в останалите държави с това намаление от 4 стотинки на дизела снощи, плюс допълнително 3 стотинки от нула часа тази вечер. Значи, общо със 7 стотинки дизелът и 4 стотинки бензина нашата цена ще влезе сравнително в паралел с останалите държави", увери министърът. 

Подкрепи Economic.bg