Джим Роджърс: Обмислям да инвестирам в България

На Балканите виждам държави, в които се работи за промяна, казва президентът на Rogers Holdings

528 ~ 3 мин. четене

В интервю за Gold Radio Cafe милиардерът инвеститор Джим Роджърс споделя последните си инвестиционни планове, сред които се нарежда и България. Освен тях президентът на Rogers Holdings и Beeland Interests говори за излизането на новата му книга Street Smarts, за златото и за репатрирането на германските кюлчета.

 

- Наскоро се появи информация, че Bundesbank иска да репатрира златото си. Много хора сравняват този ход с онова, което се случи в края на 60-те, когато Франция предприе подобна стъпка. Как мислите, че ще се отрази това на пазара за злато?

Хората правят сравнение, което е напълно невярно. Разликата е, че германците вече разполагат със златото, докато Франция тепърва обръщаше американските си долари в кюлчета. Ако аз бях немец, също бих се запитал, защо златото ми е в Ню Йорк. Затова идеята им е разумна. Никой не е одитирал това злато физически. Така че, ако бях аз, щях да кажа - чакайте малко, върнете ми златото.

 

- Вие сте един от най-големите критици на политиката на Федералния резерв и Бен Бернанке. Как смятате ще се отрази в бъдеще печатането на пари с този темп?

Бернанке не разбира много от икономика и валути. Единственото, за което го е грижа, е печатането на пари. И мисли, че това е решението за всичко. Но, за съжаление всеки един човек ще трябва да плати последствията някой ден в бъдещето.

 

- Какъв би бил инвестиционния ви завет за внуците и правницуите? Как бихте устроили портфолио от злато, валути и акции?

Определено единственото нещо, което е запазило стойността си през поколенията са ценните метали и твърдите активи. Така че отговорът ми е прост - трябва да притежавате злато и сребро и да го пазите някъде, така че след време поколенията да имат достъп до металите, без което и да е правителство или някой друг, да може да им го отнеме. Ще има времена, когато цените на златото и среброто ще вървят надолу. Но всеки актив има подеми и спадове.

 

- Пътувате много по света и виждате страни, в които е много разумно да се инвестира и такива, в които не е. След последното си пътуване, кои страни смятате, че са постигнали най-голямо подобрение и в кои от тях бихте инвестирали сега?

Мианмар определено е драматично и вълнуващо място за инвестиция. Начинът по който Китай се отвори, преди 30-35 години, се превърна в огромен успех за страната. Затова, за мен Мианмар е същото място като Китай. Но е много трудно да се инвестира в Мианмар в момента.

Друго място, за моя изненада, където бих искал да инвестирам е Русия. Бях скептик по отношение на Русия цели 47 години, откакто бях за първи път там. Но те тотално са променили отношението си към капитализма и инвестициите.

 

- Смятате ли, че има положителни промени в Балканския регион и би бил удачно място за инвестиции?

На Балканите виждам държави, в които се работи за промяна. Обмислям възможността да инвестирам в България. Дори исках да открия сметка там. Надявам се, че вече е открита. Но, определено следя региона и нямам нищо против да инвестирам, въпреки че за момента не правя нищо конкретно в тази посока. Другата страна, към която гледам в положителна насока е Турция.

Подкрепи Economic.bg