Ден на референдум!

Въпросът в допитването е "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?"

132 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

На днешния ден, 27 януари 2013 г. в България се провежда първият национален референдум в България в годините на прехода след демократичните промени у нас от края на 1989 г.

Въпросът в допитването е "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?". Изборният ден продължава 13 часа - от 6 ч. сутринта до 19 ч. вечер.

Общият брой на гласоподавателите според списъците на ГРАО е 6 949 120 души. За да бъде валиден референдумът, трябва да са гласували поне толкова българи, колкото на последните парламентарни избори - 4 345 450.

И днес звената за документи за самоличност към МВР ще работят извънредно, за да могат хора със загубени или откраднати документи да получат удостоверение, с което да гласуват.

Заради тежката зимна обстановка в Южна България няколко секции останаха затворени.

От ЦИК припомнят, че първите социологически проучвания могат да бъдат оповестени след 19 ч. Регистрирани са четири социологически агенции, които да провеждат exit poll в деня на гласуването. Това са "Афис" ООД, "Болкан Бритиш Соушъл Сървейс" АД, "Сова 5" АД и "Алфа Рисърч" ООД.

За валидна се приема бюлетина, попълнена единствено със знак Х, поставен в съответното квадратче със син химикал. Агитацията е забранена.

Подкрепи Economic.bg