Доларът губи позиции заради противоречиви сигнали

Златото с печалба от 2% след пробив на техническото ниво на 1350 долара

196 ~ 4 мин. четене

Доларът поевтиня в четвъртък вечер, връщайки предишните си печалби, които го бяха изпратили нагоре спрямо еврото и йената, след разнопосочните икономически данни, които затрудниха възможността да се предположи кога ФЕД ще започнат да намаляват икономическите стимули.

Изненадващо силен спад в молбите за помощи за безработица в САЩ до почти 6- годишно дъно и ниво на инфлацията през юли, което е в съответствие с очакванията на ФЕД подкрепиха виждането, че централната банка ще започне намаляването на програмата си по- скоро рано, отколкото късно, тласнаха долара нагоре.

Но зелената валута върна обратно печалбите спрямо йената, след като данни показаха, че производствената активност в средноатлантическия регион на САЩ е отслабнала през август, като поръчките са намалели, а темпото на наемане се е забавило.

В един момент доларът достигна до почти 2- седмичен връх на 1.3205 спрямо еврото и до 1-1/2 седмичен връх спрямо йената на 98.64, преди да смени посоката.

За слабостта на долара допринесоха и масовите разпродажби на американски ДЦК, както и резкия спад при акциите.Следващото заседание на ФЕД на 17-18 септември ще настъпи, след публикуването на правителствените данни за пазара на труда през месец август.

Възвръщаемостите на държавните облигации, които се движат обратно на цената на долара, се покачиха. Представителните за този клас финансови инструменти 10- годишни правителствени облигации бе малко под 2- годишния връх на 2.823%, достигнат по- рано през деня.

По- високите възвръщаемости повишават привлекателността на деноминираните в долари активи в дългосрочен план, но засега налице е безпрецедентна разпродажба ДЦК от страна на чуждестранните инвеститори, които очакват забавяне на покупките от страна на ФЕД.

Те са продали дългосрочни американски ценни книжа на стойност 66.9 млрд. долара за пети пореден месец през юни, от които 40.8 млрд. са били правителствени.

Еврото се покачи с 0.7%  до 1.3348 долара. Спрямо йената, зелената валута се движеше около 97.22 йени, на загуба от 0.93%. В най- слабия си момент за деня доларът бе на загуба от 1% спрямо японската валута на 97.09 йени.

Съдбата на американската валута в продължение на месеци бе обвързана с очакванията на инвеститорите относно момента, когато ФЕД ще започне да намалява обема на изкупуваните облигации, които в момента възлизат на 85 млрд. долара на месец. Доларът изгуби над 4% от стойността си спрямо кошница от валути между 9 юли и 8 август, като оттогава се покачва.

Изказване на председателя на клона на ФЕД в Сейнт Луис- Джеймс Булард, късно в сряда допринесе за несигурността, тъй като той заяви, че не е решил дали следващия месец ще бъде прекалено рано да се започне намаляването на количествата изкупени облигации, тъй като се притеснява, че ходът може да се окаже твърде агресивен.

Потребителските цени в САЩ нараснаха съобразно очакванията през юли, което може да успокои длъжностните лица във ФЕД, чиито притеснения поради ниската инфлация биха могли да натежат при вземането на решението, тъй като това е един от основните показатели, на които централната банка държи, а той е под целевите равнища.

Златото с печалба от 2% след пробив на техническото ниво на 1350 долара

Златото достигна почти 2- месечен връх в четвъртък, спечелвайки около 2.5%, след като спад на американския долар предизвика покриване на къси позиции и технически пробив, щом цените преминаха ключовата съпротива на 1350 долара за тройунция.

Ценният метал се търгуваше по ниско в началото на сесията, но след това направи впечатляващ скок от 50 долара, след като доларът изгуби натрупаните печалби, след като данни замъглиха представите относно силата на икономическото възстановяване, правейки трудно за предвиждане кога точно би могло да се очаква ФЕД да започне да намалява мерките за стимулиране на икономиката.

Спекулантите, които увеличаваха своите къси позиции в злато още от разпродажбата на метала в средата на април, избраха да закупят фючърси, с които да покрият мечите си залози, след като златото премина съпротивата на 1350 долара, зона, която кюлчетата опитваха да пробият няколко пъти през последните два месеца, но до сега не успяваха.

Спот цените се повишиха с 2.3% до 1365.82 долара за тройунция, като преди това достигнаха най- високото си ниво от 19 юни насам на 1369.40.Американските фючърси върху злато с доставка през декември поскъпнаха с 27.50 долара до 1360.90 долара за тройунция, при обем на търговията по- малко от 20% на 30- дневната пълзяща средна.

Относително малкия обем през по- тихите летни месеци предполага, че златото лесно може да върне обратно печалбите, заявиха търговци.По- рано металът падна с 1.1% до дъно на 1318.81 долара за тройунция, след като данни за молбите за помощи за безработни в САЩ показаха, че има спад до почти 6- годишно дъно през миналата седмица и че индексът на потребителските цени се е покачил масово през юли. В сряда американски данни показаха, че индексът на цените на производителите е останал непроменен през юли.

Запасите на SPDR Gold Trust, най- големият публично търгуван фонд, базиран на злато, нараснаха с 0.2% до 913.23 тона в сряда, подхранвайки надеждите, че повече няма да има разпродажби от страна на фонда.

Инвеститорите също така трябва да анализират новината, че много от най- големите хедж фондове на Америка, включително дългогодишния бик Пол Робинсън, са намалили, а в някои случаи напълно са се отървали от притежанията на дялове в SPDR Gold Trust.

Среброто записа печалба от 5.7% и в момента се търгува за 23.04 долара за тройунция. Сивият метал продължи възхода си вече за седми пореден ден, постигайки най- голямата си 7- дневна печалба от 18.5%, каквато последно е имало през октомври 2008.

Платината се разменяше с печалба от 1.8% за 1523.24 долара за тройунция, докато паладият спечели 3.1% до 759.97 долара за тройунция.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg