Проблемът на актуализацията е липсата на прозрачност

При едно нормално правителство с доверие, актуализацията щеше да е нормална, каза за bTV икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев

128 ~ 2 мин. четене

- Има ли нужда от актуализация на бюджета?

- Въпросът е кога се прави актуализацията. Вероятно има нужда от актуализация. Има ново министерство и то има нужда от допълнително финансиране. Има и непланирани разходи. Нужда от актуализация вероятно има. Въпросът е, че аргументите трудно оправдават посоката и бързината на тази актуализация. Няма проблем актуализацията да се направи дори през декември, ако има дребни неща, които да се оправят.

- Къде е големият проблем?

- Големият проблем е прозрачността. Обещанията, че ще има социален пакет, пакет насочен към бизнеса, това е само обещание, което не е записано в бюджета. След седмица правителството може например да гласува други разходи и това няма да е нарушение на закона.

- Защо има такова недоволство, щом актуализацията не е толкова страшна?

- Има основна причина. Тоталната липса на доверие в кабинета. Тя е очевидна. Тя е и на експертно ниво. При едно нормално правителство с доверие, актуализацията щеше да е нормална. В този случай - не. Имаше най-различни изказвания какво ще се случи с този дълг. Отделно, че в плана "Орешарски" е записано, че ще се увеличи участието на Банката за развитие. Там също има свобода на действие.

- Какво е решението?

- Каквито и да са аргументите на президента, при положение че има такова разделение, най-простото е 121 депутати да го подкрепят. Ако ще се случва нещо толкова важно, поне 121 депутати да го подкрепят. Другото важно е, че имаме правителство, водено от социалистите. В реториката му имаше доста говорене за харчене. Няма и месец, след като правителството дойде на власт обяви, че дефицитът ще се вдига до максимума и се взима дълг.

Подкрепи Economic.bg