Доларът скочи

След излизането на данните за трудова заетост в САЩ, валутата се търгува около скорошните си върхове

184 ~ 4 мин. четене

Доларът се търгува около скорошните върхове достигнати след голямото рали в петък при излизането на данните за трудовата заетост в САЩ. Те увеличиха аргументите Федералния резерв да намали стимулите още следващия месец. Цифрите показаха, че работодателите са открили нови 204 000 работни места през миналия месец, което е много над предварителните прогнози за ръст от 125 000. Резултатът е още по-забележителен и с това че идва в месец през който споровете за бюджета във Вашингтон доведоха до 16-дневно частично затваряне на правителствените офиси, което означава, че икономическото възстановяване е много по-силно отколкото се считаше.

Пазарът беше принуден в петък следобед да прекалкулира очакванията си за намаление на стимулите и вече залага за тяхна редукция много по-скоро отколкото предишните очаквания за месец март. Промяната е насочена най-вече към месеците декември или януари. Това означава и че долара най-вероятно ще остане добре подкрепен. Въпреки това обаче председателя на Фед Бен Бернанке и други двама топ официални представители на банката заявиха, че има много пространство за подобрение и допълнителен спад на безработицата, което предполага продължение на подкрепата от централната банка с огромните стимули. Така най-големите залози за редукция остават за месец март, но варианта с декември е актуален като за него съдбоносно значение ще има следващия доклад за заетостта през ноември.

Инвеститорите реагираха на петъчните новини като вдигнаха доходността по 10-годишните американски държавни облигации до 2.763%, което е най-висока стойност след 20 септември. Това от своя страна даде сила на долара, който днес е стабилен срещу йената на 98.99 при поскъпване в петък с около 1%. Еврото ближе рани на 1.3362 и не е далеч от 2-месечното дъно на 1.3295, което достигна в четвъртък след изненадващото решение на ЕЦБ да намали основния лихвен процент до рекордно ниските 0.25%. Представителят на изпълнителния борд Беноа Кюре заяви в събота, че централната банка може и още да сваля лихвите и да подсигури банковата система с ликвидни средства. Разнопосочната монетарна политика в Европа и САЩ ще притиска евро/долар в средносрочен мащаб. На единната валута допълнителен удар оказа свалянето на кредитния рейтинг на Франция в петък от агенцията Стандард енд Пуърс от АА+ до АА, което означава неодобрение на усилията на президента Франсоа Оланд да върне втората по големина европейска икономика към растежа.

Австралийският долар е стабилен на 0.9380 срещу американския си съименник, но изпитва затруднения след спада в петък до едномесечно дъно от 0.9352. Пропадането със сигурност обаче ще се хареса на Резервната банка в Австралия, която постоянно заявява, че валутата е прекалено скъпа спрямо фундаментите. Австралийският долар не успя да се възползва и от новите свидетелства, че китайската икономика се стабилизира. Данни в събота разкриха, че фабричното производство и инвестициите в Китай са нараснали през октомври, докато годишната инфлация се е увеличила с най-голям темп за последните 8 месеца, въпреки че някои анализатори очакваха и по-силен резултат.

 

Силният долар не прости и на златото

Златото е слабо днес и се търгува близо до 3-седмичното дъно, тъй като силните резултати за трудовата заетост в САЩ увеличиха опасенията, че Федералния резерв скоро ще започне да намалява стимулите. Това понижава привлекателността на жълтия метал като защита срещу инфлацията. Сигналите, че американската икономика е по-силна отколкото се прогнозира могат да накарат централната банка да нали подкрепата от покупки на облигации в размер на 85 милиарда долара месечно още през следващия месец. Златото вече загуби 1/4 от стойността си през тази година заради тези очаквания.

Все пак според някои анализатори Фед все още търси по-силни доказателства за икономическо възстановяване, а очакванията за предстоящите данни не са крайно силни. Това означава, че пазара по-скоро ще остане в режим на наблюдение. Засега прогнозите са за цени на златото от около 1320 долара за тройунция в края на годината и за начало на редукция на стимулите на Фед в началото на следващата година. Спот цената днес 1285 долара за тройунция след обезценка в петък с 2%, което беше най-голям дневен спад за последния месец и беше породен от силните стойности за трудовия пазар в САЩ. Американските работодатели са открили през миналия месец нови 204 000 работни места, което е почти два пъти над очакванията на анализаторите и въпреки частичното затваряне на правителствени офиси през месеца. Преди петък пазарите залагаха, че 16-дневното частично спиране на работа а офисите в началото на октомври ще повлияе на икономиката и ще възпрепятства Фед от оттегляне на стимулите. Златото удари рекордни стойности от 1920 долара през 2011 година отчасти и заради стимулите на централните банки в целия свят.

Според технически анализатори цената днес ще тества подкрепата при 1278 долара и ако е налице пробив през нея ще последва спад до 1251 долара за тройунция. Скорошното пропадане на цената под 1300 долара обаче не успя да предизвика търсене от Азия, където купувачите изчакват допълнително пропадане на цената. Според местните дилъри търсенето от физическия сектор ще нарасне ако цената приближи стойности от 1200 долара за тройунция.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg