Дърева, Каролев и Софиянски за членовете на служебния кабинет

Отварянето на КТБ и размразяването на еврофондовете са основните задачи на правителството на Близнашки

Коментар

Дърева, Каролев и Софиянски за членовете на служебния кабинет
272 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Журналистът (член на БСП) Велислава Дърева, икономистът (член на НДСВ) Владимир Каролев и Стефан Софиянски оцениха министрите в новоназнчения кабинет „Близнашки“ в ефира на bTV.

Според Дърева „това правителство е осребряване на протеста“, понеже е „комбинация между лявото и протестното дясно“. „Само можем да погледнем списъка на министрите, като започненм с премиера Близнашки, Румяна Коларова и Христо Иванов“. Тя спомена, че има представители на протестните движения и десните партии. За министъра на транспорта Николина Ангелкова тя каза, че не е „възпитаник на Харвард“, както е представена, а имала „само двуседмична специализация“.

Тя ракритикува президента Росен Плевнелиев, че „възлага задачи на този кабинет, които не за 2 месеца, за 10 години не може да се свършат“.

Според Владимир Каролев това служебно правителство може да свърши много работа, тъй като според него са добри специалисти. Той препоръча на новия министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов „да се концентрира върху енергетиката, където има най-много проблеми“: „Там с Оперативна програма „Конкурентоспосбност“ всичко е наред, там да се концентрира някой от неговите зам.-министри“.

На финансовия министър Румен Порожанов той препоръча „да не се занимава с ревизии“, като „това не му е работата“. Каролев припомни, че Порожанов е бил началник-кабинет на министрите Милен Велчев и Симеон Дянков и „може да се справи със своите задачи“.

Стефан Софиянски в качеството си на бивш служебен премиер смята, че правителството ще трябва да се справи с кризата в Корпоративна търговска банка (КТБ). Той заяви за "обществен натиск" относо актуализирането на бюджета на здравната каса (НЗОК).

Софиянски отрече, че по неговото време е имал "повече ресурси", като посъветва при "изчерпване на ресурса" служебният кабинет да иска актуализиране на бюджета. Според него при сегашните 8-9 млрд. лв. резерв неговият кабинет е поел управлението с "едва 330 млн. долара". "Правителството трябва да инициира тристранен съвет със собствениците на банките и БНБ за отварянето на КТБ", смята той. Според него незабавно трябва да се размразят и "да се отпушат" плащанията по европейските програми за предишния програмен период. 

Коментари: 0