Росен Плевнелиев разпусна 42-ото Народно събрание

Президентът назначава, считано от днес, служебно правителство със служебен министър-председател Георги Близнашки

Росен Плевнелиев разпусна 42-ото Народно събрание

Със свой указ президентът Росен Плевнелиев разпуска 42-ото Народно събрание, считано от днес, 6 август 2014 г. Държавният глава насрочва произвеждането на парламентарни избори на 5 октомври т.г., съобщиха от прессекретариата на президента.

С друг свой указ президентът назначава, считано от днес, служебно правителство със служебен министър-председател Георги Близнашки.

Припомняме, че правителството на Пламен Орешарски подаде оставка, която бе приета от НС на 24 юли. В 12.15 часа в същия ден за оставката на кабинета се регистрираха 196 народни представители в НС. 180 от тях гласуваха "за", против бяха 8 и 8 се въздържаха.

Три часа след приетата оставка на кабинета, президентът Росен Плевнелиев свика консултации с парламентарно представените политически сили. След консултациите Плевнелиев веднага връчи проучвателен мандат на ГЕРБ в лицето на лидера й Бойко Борисов, който бе върнат също веднага на президента. На следващия ден – 25 юли Плевнелиев връчи проучвателен мандат и на БСП, който беше върнат веднага от председателя на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов. На 30 юли Плевнелиев връчи проучвателен мандат на ДПС, но и той бе върнат.

Коментари: 0