Нова сила на долара

Ескалацията на напрежението в Украйна е единствения подкрепящ златото фактор

Нова сила на долара
200 ~ 3 мин. четене

Доларът отново е силен на валутните пазари след оптимистични данни от САЩ, които затвърдиха впечатленията за солиден икономически растеж през третото тримесечие. Единната валута е притисната на 1.3368 след спад до девет месечно дъно от 1.3358.

Вчера стана ясно, че активността в сектора на услугите в САЩ е достигнала осем и половина годишен връх през миналия месец, докато фабричните поръчки през юни са нараснали. Тези цифри засилиха прогнозите за икономическия ръст през втората половина на 2014. Все пак търговията остава спокойна през ваканционния период, а пазара е податлив и на геополитическия риск.

В същото време данните от еврозоната бяха смесени. Продажбите на дребно са нараснали през юни с най-бърза скорост за последните седем години, а деловата активност е отчела през юли втория най-голям растеж за последните три години. Силният растеж обаче не може да скрие дефлационния натиск на континента, който е проблем за ЕЦБ, която има редовно заседание в четвъртък. След серията от мерки през юни не се очаква ЕЦБ да промени политиката си през този месец. Единната валута загуби позиции и срещу йената и е на 137.09. Доларът е относително стабилен на 102.55 срещу йената, но се отдалечи от вчерашния връх на 102.93.

Зелените пари скочиха срещу канадския долар до тримесечен връх от 1.0977 и продължават да се възстановяват след дъното от миналия месец на 1.0620. Новозеландският долар обаче предизвика по-голям интерес, тъй като падна до двумесечно дъно след ново понижение на цените на млякото по време на търг проведен от Фонтера, която е най-големия износител на млечни продукти в света. Днес валутата продължи да поевтинява след данни показали по-умерен ръст на работните места. Този резултат позволява на централната банка да не бърза с промени след четирите повишения на лихвите тази година. Новозеландският долар спадна до 0.8428 и е с 4.5% по-евтин след върха от 0.8839 от миналия месец.

Липсата на важни новини днес може би ще накара пазарите да следят акциите, където вчера на Уолстрийт те отчетоха спад заради ескалиращия конфликт в Украйна. Избягването на рискови покупки може да даде сила на предлагащата сигурност йена.

Ескалацията на напрежението в Украйна е единствения подкрепящ златото фактор

Златото се покачи незначително и може да се възползва от избягването на риска на пазарите. Тази тенденция се увеличи заради нарастващите страхове за военни действия по границата на Украйна. Акциите в целия свят падат след изказването на полския министър на външните работи Радослав Сикорски, че Русия е струпала военни сили по границата с Украйна или за да упражни натиск върху съседа си или за да навлезе в територията му.

Спот цената на златото е 1289 долара за тройунция, а метала ще изпитва трудности с преодоляването на бариерата от 1300 долара, тъй като американската валута се представя доста добре на валутните пазари. Единственият подкрепящ фактор е геополитическото напрежение, което обаче ако ескалира драстично в Украйна ще помогне на златото. Именно геополитическото напрежение в Украйна и Близкия изток беше основния фактор зад покачването на златото със 7% през тази година. То се приема за алтернативна инвестиция на по-рисковите активи катко акциите. От тук като следствие ако те падат метала ще расте.

Инвеститорите продължават да следят и икономическите новини. Вчера доклад показа, че новите поръчки на фабрични стоки в САЩ са нараснали с повече от очакваното през месец юни. Това насочва към засилване на икономиката, а това тежи на златото, тъй като монетарната политика може скоро да бъде затегната.

Физическият пазар не успява да даде подкрепа заради сезонно тихия период на лятото. Търсенето от китайските бижутери спадна през второто тримесечие за първи път през последните осем години. Понижението може да достигне 20% за цялата година.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0