Държава ще помага на износителите

В момента се изготвя нова програма за приватизация, каза Даниела Бобева

Снимка: БГНЕС

3596 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

"Държавата подготвя нов иновативен подход за подпомагане на фирмите при износа. Така ще се стимулира производството и икономиката ще ускори растежа". Това каза вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева във Варна. В морската ни столица Бобева се срещна с бизнеса от региона.

Според нея един от сериозните проблеми пред българските производители е, че те имат малък обем продукция, недостатъчен, за да се реализира успешен и редовен износ. "За това искаме да помогнем на различни производители в един бранш да се обединяват и да изнасят съвместно. Така ще се покрият търсените големи количества. Първата ни среща ще е с бутилиращите компании за минерална и трапезна вода", обясни вицепремиерът.

Тя поясни още, че нейната философия за развитие на икономиката е устойчив растеж и перспективи за населението, повече работни места и по-високи доходи. "Смятам, че във Варна има огромен нереализиран потенциал за развитие на индустрия, за иновативни технологии. Не вярвам, че туризмът е единственият бизнес, който трябва да се развива в региона", коментира Даниела Бобева.

По думите й предстои представяне на програмата за приватизация, в която ще се предложат за раздържавяване както цели предприятия, така и миноритарни дялове, собственост на държавата.

Пред вицепремиера бяха представени проекти за развитие на пристанище Варна, за изграждане на обходен път на града и за интермодален транспортен център. Бяха направени предложения за изменения в закони, които пречат на бизнеса. Даниела Бобева увери присъстващите, че кабинетът прави всичко възможно за облекчаване на административната тежест, за свеждане на бюрокрацията до минимум и за повишаване на прозрачността и елиминиране на корупционни практики в обществените поръчки.

Подкрепи Economic.bg