Двойните сметки за ток са нагласен сценарий

Оставката на премиера е достойно решение, смята депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев

Снимка: БГНЕС

3587 ~ 3 мин. четене
Автор: Таня Киркова

- Г-н Червенкондев, изненада ли Ви оставката на премиера?

- Това е едно достойно решение на министър-председателя, защото най-важно е запазването на гражданския мир и да не сме част от този подготвен пъклен сценарий. Премиерът Борисов не заслужава това. Всичко, което беше направено досега.

- Могат ли сега да се провалят европейските проекти? Знаем, че тази година е решаваща за изпълнението Оперативните програми.

- Ще направим всичко възможно да не го позволим.

- Как ще коментирате случващото се през последните дни?

- Това е един много грозен сценарий, който в момента се реализира. Това показва, че сме засегнали множество корпоративни интереси - най-вече партийни. Особено в последните месеци, когато започнахме да разкриваме какво се е случвало в енергетиката.

- Какво се случва наистина?

- Това, което се е случило в проекта "Белене", това което се е случило при неговото финансиране, харчовете за хидровъзел "Цанков камък" - 1 млрд. лв., 2 млрд. лв. за "Белене". Това са грешни пари, които в момента тежат в цената на тока, на всички български граждани, които заплащат тази цена.

Когато започнахме разсекретяване и реално разсекретяваме договорите за "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3" скочи и Синята коалиция. Когато започнахме да говорим за приватизацията на дружествата, ЕРП-тата, всички останали, които са участвали, пак скочиха. Това показва, че са им нарушени интересите.

Предложихме Сметната палата да направи одити на ДКЕВР, "Топлофикация София", Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), да направим проверки на електроразпределителните дружества. Когато вкарахме и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) във всички дружества, и почнахме да ровим конкретно в енергетиката, нещата ескалираха. Напрежението ескалира, и то не от недоволните от своите сметки, чието недоволство е напълно основателно. Изведнъж за декември да ви дойдат двойни и тройни сметки. Не считате ли, че това също е сценарий? Защо не дойдоха през септември? Защо не дойдоха през октомври?

- В практиката на някои партии има подобни методи за съжаление. След пожар в 5 блок на АЕЦ "Козлодуй" вървяха слухове за умишлен палеж.
   
- Когато започнахме да говорим за енергетика и да показваме случващото се там пред хората, изведнъж се появи авангард от протестиращи с качулки, с маски и започнаха да експлоатират, радикализират и окървавяват протеста. Ние не искаме българите да страдат заради тези нездрави кръгове. Заради бившите червени генерали, заради бившите съветници на държавна сигурност, които са съветвали бившето правителство на Тройната коалиция. Затова съвсем достойно министър-председателят и неговото правителство подават оставка.

- Вашата група в парламента ще приеме ли оставката?

- Категорично ще я приемем. Има защо да бъдем с гордо вдигната глава - заради това, което сме направили за 4 години. Знаем къде сме бъркали или забавили конкретни процеси.

- Какво ще правите, след като президентът разпусне парламентът?

- Отиваме на избори. Самостоятелно. Без да се крием. Отиваме при хората, които са в градовете и селата и при тези от протестите. Има демокрация. Анархията никъде не е довела до нещо добро. В момента всички, които протестират и искат някаква промяна, мислите ли, че искат Станишев, Доган или Румен Овчаров? Това ли искат? Смятате ли, че те ще оправят енергетиката? Смятате ли, че те ще вдигнат доходите на хората? Това, което доказаха, че могат е да спират фондовете, да ни вкарват в наказателни процедури и са готови да го направят още един път.

- Тези хора, които се събират отвън, какво искат? Да ви накарат да не гласувате оставката ли?

- Повярвайте, не са организирани. Нашата подкрепа ще я видите по време на предизборната ни кампания, на нашите митинги.

- Какво сбъркахте в енергетиката? Не подценихте ли времето? Закъсняхте ли? Не видяхте ли проблемите?

- Попаднахме в едно огромно енергийно блато, в което плуват енергийни крокодили и енергийни хиени.

В интерес на истината можеше и по-добре да се справим - забавихме някои процеси. Предоверихме се на независимия енергиен  регулатор. Защото в едно демократично общество, в едно действащо европейско право, това е органът, който трябва да държи здраво и да бъде равноотдалечен от производители, потребители и да се съобразява винаги със социалния статус на обществото и със социалния мир.

Предоверихме се. Това е може би нашата грешка. Започнахме да вадим кой, кой е в енергетиката. Направихме спешни предложения за промени в Закона за енергетиката и вече ги приехме на комисия.

Премиерът Борисов каза: Да, ако ГЕРБ има квота ще дадем половината на гражданското общество. Даваме веднага всичко, което е необходимо, но не може да нарушаваме европейските закони.

Подкрепи Economic.bg