Брюксел поема контрола върху националните бюджети

Европейската комисия ще може да коригира финансовите рамки на всички държави от Еврозоната

3608 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Европейската комисия (ЕК) ще може да влияе върху националните бюджети не само на засегнатите от дълговата криза държави, но на всички страни-членки в Еврозоната, предаде Франс прес. Това беше обявено официално от еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, който каза, че националните правителства и Европейският парламент (ЕП) са изгладили различията си по темата.

"Беше постигнат пробив, който ще даде възможност за бъдещо значително засилване на икономическото управление в Еврозоната", каза Рен. "Това означава, че Еврозоната може да спечели от по-силно интегрираната и ефективна рамка за определяне на насоките още в бюджетния цикъл от 2014 година. Възстановяването и заздравяването на икономическия ни и валутен съюз е в ход", допълни еврокомисарят.

Страните-членки ще трябва да представят на Брюксел проектобюджетите си за преглед през октомври. ЕК ще може да ги коригира, ако изглеждат неуместни.

Компромисът, постигнат днес между представители на европейските правителства и евродепутатите, предвижда да бъде създадена експертна група за "задълбочаване на анализите на евентуалните основания, рискове, изисквания и пречки пред съвместните емисии". Групата трябва да представи заключенията си до март 2014 година.

Сега споразумението трябва да бъде одобрено официално от Европейския парламент и правителствата.

Подкрепи Economic.bg