Дянков: Оставям България в добро финансово здраве

Според министъра в оставка в бюджета има пари за увеличението на някои доходи

Снимка: БГНЕС

140 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Парите за плащане на увеличение на пенсиите от 1 април са налични и увеличението ще е факт. Финансовото здраве на България е по-добро отколкото онова, което когато дойдохме на власт. Това каза от парламентарната трибуна финансовият министър в оставка Симеон Дянков.

Той смята, че има достатъчно средства за увеличаване на някои от доходите, но решението ще бъде задача на следващото правителство.

Изказването му беше в отговор на Корнелия Нинова от БСП, която подчерта, че "една от причината за протестите е, че хората са бедни и няма пари".  "Президентът в обръщението си вчера каза, че трябва да се преразгледа бюджетът. Имате ли намерение да промените нещо и ще бъде ли то насочено към повишаване на доходите на хората", попита депутатът от Коалиция за България.

В отговор и на друг неин въпрос Симеон Дянков направи отчет пред деутатите: към 28 февруари 2013 година размерът на фискалния резерв е 4.1 млрд. лв. Към 13 март се очакват около 180 млн. лв. от ЕК.; дължимото ДДС е 208 млн. лв. (при традиционно неразплатено около 400 млн. лв.)";задълженията към частния сектор са 91 млн. лв., а към края на януари общините дължат на частния сектор 176 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg