Дянков допуска вдигането на "някои доходи" през 2013-а

Заради преизпълнението на приходите от НАП и митниците дефицитът за миналата година е 3 пъти по-малък от заложения

80 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Финансовият министър Симеон Дянков допусна, че някои доходи могат да бъдат увеличени през 2013 г. Без да уточни за кои, той посочи, че евентуално увеличение може да има за "определини области".

Пред БНТ Дянков обобщи, че финансовата 2012 година е завършила по-добре от очакваното.

Заради преизпълнението на приходите от НАП и митниците дефицитът за миналата година е 3 пъти по-малък от заложения. Това пък ще позволи допълнителното увеличение на някои доходи през 2013 година. На този етап, обаче, Симеон Дянков отказа да уточни къде ще има увеличения. Категоричен е, че настъпилата година ще бъде по-спокойна за всички.

"Имаме голям фискален резерв - близо 7 милиарда лева. Това пък позволява да не ни се налага на излизаме на пазара на ДЦК с допълнителни емисии - имаме достатъчно пари във фискалния резерв", каза министър Дянков.

Той припомни, че от 1 януари вече се увеличиха доходите на културните работници, в системата на здравеопазването, на образованието. "Това ни дава възможност вече тази по-добра фискална база да се смята евентуално и за някои допълнителни увеличения на доходите - разбира се, в определени области", коментира той. В кои области могат да се очакват, обаче, все още не знае, защото буквално данните за консолидираната фискална програма са от вчера, обясни вицепремиерът.

Подкрепи Economic.bg