Дянков лично ще реши какво да прави с болницата в Девин

Финансовият министър ще присъства утре на заседанието на Общинския съвет в Девин и след това ще обяви решението си

Ще присъствам утре на заседанието на Общинския съвет в Девин и след това ще съобщя решението за болницата в града. Това каза финансовият министър Симеон Дянков след провелата се тържествена заря-проверка в Смолян по повод 100-годишнината от Балканската война и Освобождението на Родопите, предаде "Фокус".

ДУтре от 14.00 часа в Девин на заседание на Общинския съвет ще представим решението, което сме взели отдавна, но местната Общинска администрация и кметът го саботират. Затова, аз лично ще отида на заседанието, за да ги попитам те защо саботират медицинската услуга в Девин и в общините около тях", заяви пред журналисти Дянков.

Вицепремиерът каза още, че българската нация е на много по-добро положение от това, на което е била дълги години преди и все по-добре ще става, но е нужно много труд и единство. ДСамо така трябва да се върви напред. Ако нямахме 60 години социализъм, щяхме да сме много, много по-богати", каза той и допълни, че единственият начин да вървим напред е да загърбим социализма, комунизма и да вървим само напред.

В ефира на БНР днес здравният министър Десислава Атанасова заяви, че болницата има престъпен мениджмънт. "Местната власт очевидно е абдикирала от интересите на хората. Недопустимо е болницата да има дългове от над два милиона", подчерта здравният министър

Болницата е общинска и според Атанасова няма как държавата да я финансира от бюджета. Пред здравното заведение вече дни наред протестират хора, които настояват болницата в Девин да възстанови дейността си и да им бъде гарантирана качествена медицинска помощ. Те са против това болницата в Девин да бъде филиал на лечебното заведение в Смолян.

"Това е една общинска фалирала преди две години болница. От миналата година тя вече няма никаква дейност, но е със задължения от около 2,5 млн. лева към различни кредитори. Това е лечебно заведение без останал работещ персонал. Ние на практика направихме няколко предложения към община Девин за спасяването й", обясни преди два дни ситуацията Атанасова.

Първото предложение било болницата да се включи с проект за европейско финансиране по ОП "Регионално развитие" и да се преструктурира в медицински център. "Общинският им съвет там обаче не взе такова решение и те изпуснаха тази възможност, която дават европейските средства".

Коментари: 0