Дюселдорф иска спиране на европарите за София и Букурещ

Министър от Северен Рейн - Вестфалия смята, че политиците ни са "глупави и корумпирани"

3614 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

По-радикално настроените германски чиновници директно искат отнемане на еврофондовете от България и Румъния, поради високите нива на корупция в новите страни-членки на Европейския съюз (ЕС).

Западногерманският вестник Taz.Die Tageszeitung цитира в този смисъл министъра на интеграцията на Северен Рейн-Вестфалия Гунтрам Шнайдер (на снимката отпред). Той иска да пренасочи към своята провинция средствата, отпуснати за интеграция от еврофондовете, които България и Румъния не са успели да усвоят.

„Чиновниците в двете източноевропейски страни са твърде глупави, за да могат да употребят субсидиите от ЕС”, гласи официалната линия на правителството на Северен Рейн-Вестфалия, застъпвана от социалдемократа Шнайдер.

„Може би румънците и българите също така са и твърде корумпирани”, загатва германският политик. От думите му изплува и подозрението, че „политическата система в двете държави е расистка”. В крайна сметка, според него, неусвоените средства от еврофондовете в Румъния и България „трябва да донесат полза най-вече на ромите”.

Изданието пояснява, че в Германия съществува остарелия стереотип по отношение на Балканите: „Техните управляващи са неспособни, корумпирани и расистки настроени”.
"Там я няма държавността такава, каквато ние я познаваме", сериозно заявява Шнайдер. Според думите на политика експертни екипи от Германия и Франция („Иначе казано - от цивилизовани народи!”) трябвало „да помогнат в този случай”.

При това според вестника министърът на интеграцията на провинцията със столица Дюселдорф съвсем не се смята за шовинист: „Той е наясно, че Германия печели много от имиграцията”.

Подкрепи Economic.bg