GM изтегля половин милион дефектни коли

Причината е неизправности в запалителната система

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Американската корпорация General Motors (GM) изтегля над 588 хил. автомобила от северноамериакнския пазар заради неизправности в запалителната система, които биха могли да доведат до изключване на електрониката и спиране на двигателя, предаде ИТАР-ТААС.

По данни на експертите технически дефект може да има в моделите Saturn Ion, пуснати на пазара в периода 2003-2007 г., Chevrolet HHR, Pontiac Solstice и Saturn Sky от 2006-2007 година.

Компанията обяви по-рано този месец за изтегляне на близо 780 хил. компактни автомобила от моделите Chevrolet Cobalt и Pontiac G5 от 2005 до края на 2007 г. заради възможно неочаквано изключване на двигателя и опасност от катастрофи.

Заедно със сегашното изтегляне, общо 1.37 млн. коли ще се издърпат от пазара, се казва в прессъобщението на автомобилния производител, цитирано от ДПА.

GM ще уведоми писмено клиентите си, а търговците ще отстранят проблема. Към момента компанията има информация за 31 случая на пътно-транспортни произшествия и 13 смъртни случая, настъпили заради отказ на механизмите за отваряне на въздушните възглавници.

Подкрепи Economic.bg