ЕК идва да проверява енергетиката ни

Експертите на комисията ще се фокусират върху няколко ключови теми

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Европейската комисия (ЕК) е изпратила потвърждение за започващата проверка на българския енергиен сектор. Проверката ще започне следващата седмица и ще се ръководи от представители на Генерална дирекция "Енергетика" на ЕК, съобщиха от Министерския съвет (МС) и в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), които са получили потвърждение за започващата проверка.

Експертите ще прегледат законодателната рамка и структурните компоненти на българския енергиен сектор като целта е да бъдат идентифицирани най-важните проблеми в сектора. В нейния ход експертите на ЕК ще проведат срещи с екипите на МИЕТ, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и мениджъри на големи дружества от енергийния сектор.

Ключовите теми, върху които ще се фокусира проверката са "правомощията и независимостта на националния регулатор"; "БЕХ и ролята му на българския енергиен пазар"; "структурата и дейността на националния електроенергиен пазар"; "структурата и дейността на националния газов пазар, като се имат предвид диверсификацията и спецификите на производството на газ" и "механизмите на ценообразуване в енергетиката".

Проверката беше договорена по време на посещението в Брюксел на министър-председателя Марин Райков, вицепремиера Екатерина Захариева и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

Подкрепи Economic.bg