ЕК опроверга Дянков за коледните добавки на пенсионерите

Добавките към пенсиите не зависят от плащанията по еврофондовете, заявиха от ЕК по повод изказване на вицепремиера

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Няма връзка между плащанията по еврофондовете и коледните добавки на пенсионерите в България. С това разяснение Европейската комисия опроверга изказване на Симеон Дянков от декември 2012 г., в което той направи връзка между неизплащането на коледните добавки на пенсионерите със забавените плащания по линия на европейските структурни фондове.

“Решенията във връзка със социалните плащания на пенсионерите са изключителна компетенция на съответната държава членка и не зависят от сумите, които Европейската комисия възстановява в рамките на Кохезионния или структурните фондове", се казва в официалната позиция на Брюксел, цитирана от пресслужбата на институцията.

"Тези суми (по Кохезионния фон или структурни фондове, бел.ред.) се изплащат въз основа на представени от държавата членка заявления за междинно плащане за сертифицирани допустими разходи”, продължава съобщението.

Заради недостиг от близо 9 млрд. евро в бюджета за 2012 г. на Европейската комисия, Брюксел реши да спре плащания към държави-членки. България получи последния от чаканите траншове от ЕС в последните дни на годината.

"Парите от Брюксел - последната вноска, която беше значителна - над 300 млн. евро, буквално дойде последния ден на бюджетната година - на 28 декември следобед, и точно затова ние не можехме да разчитаме напълно дали това ще стане или не, бяхме изпълнили всичко", обясни в интервю за БНТ преди дни Дянков.

Подкрепи Economic.bg