Брюксел обмисля забрана на натуралните съставки в парфюмите

България държи 40% от износа в света на розово масло и е първа по експорт на лавандула, предупреждава евродепутат от ГЕРБ

124 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия обмисля законодателни промени за ограничаване и дори забрана на натуралните съставки в парфюмите. Очаква се новите правила да влязат в сила в началото на тази година. 

Планираните от ЕК промени се базират на становище на Научния комитет по безопасност на потребителите за алергенните ароматни вещества в козметичните продукти. Според него, такива вещества са линалоолът и линалин ацетатът, основни съставки на лавандуловото масло, както и гераниолът, който е сред основните съставки на розовото масло.

За готвените поправки предупреди евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел, която е отправила и запитване към ЕК по върроса. В него тя изтъква, че приемането на подобни мерки ще повлияе негативно на световната индустрия и ще засегне производителите на натуралните съставки.

„България държи 40% от износа в света на розово масло и е първа по експорт на лавандула - две от традиционните съставки на стотици реномирани парфюми”, отбелязва Мария Габриел.

Габриел пита, какви мерки ще предприеме ЕК към производителите на натурални съставки, на голяма част от които това е основен поминък. Има ли алтернативно предложение от страна на ЕК за засяване на други култури, които да бъдат използвани в парфюмерийната индустрия, както и ще бъдат ли засегнатите производители финансово компенсирани по някакъв начин, е следващият въпрос. Разполага ли ЕК с оценка на въздействието за това как ще се отразят тези промени на парфюмерийната индустрия и селското стопанство в ЕС, гласи нейното писмо. 

Според правилника на ЕК тя трябва да получи писмен отговор на въпросите си.

Подкрепи Economic.bg