Банкнотата от 5 евро надписана на кирилица

Купюрът ще влезе в обращение от май 2013 г.

580 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Наименованието на единната валута "евро", както и съкращението "ЕЦБ" ще намерят място в новите банкноти, печатани от Европейската централна банка. За първи път това ще се случи при новата банкнота от 5 евро, която ще влезе в обращение от  май 2013 г., съобщиха от пресцентъра на БНБ. Купюрът беше представен на пресконференция, дадена от президента на ЕЦБ Марио Драги.

"С този исторически акт кирилицата влиза в употреба в Еврозоната и разширява влиянието на еврото като глобална валута. Над 200 млн. души по света, използващи кирилицата, сред които и българите като пълноправни граждани на Европейския съюз (ЕС), ще могат да прочетат на своя национален език думата "евро", изписана върху банкнотата", е становището на БНБ.

След присъединяването на България към ЕС в хода на разговорите с европейските партньори възникна един странен за нашето общество спор относно правилното изписване на думата "евро". Този напълно излишен езиков спор стана причина за еднозначна консолидация на българските държавни институции около една безупречно мотивирана национална позиция. Именно това зряло институционално поведение успя да достигне до пълното разбиране от страна на нашите европейски партньори и до правилното изписване на думата "евро" на кирилица във всички официални документи на ЕС.

Подкрепи Economic.bg