Кои са номинираните за „Оскар“ 2013

"Линкълн" на Стивън Спилбърг дава най-голяма заявка

404 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Най-чаканите номинации в света на киното - тези за наградите "Оскар", вече са известни. Днес, на церемония в театъра "Самюел Голдуин" в Холивуд, Американската филмова академия обяви кои ще влязат в битката на 85-ите поред награди "Оскар", които ще се проведат на 24 февруари в Dolby Theater, Лос Анджелис.

С най-много номинации е лентата "Линкълн" - 12, следвана от "Животът на Пи" с 11, "Клетниците" и "Арго" с по 7. Ето и всички номинирани в основните категории:

„Най-добър филм”:
„Любов”, „Арго”, „Зверовете от дивия Юг”, „Клетниците”, „Джанго без окови”, , „Животът на Пи”, „Линкълн”, „Наръчник на оптимиста”, „30 минути след полунощ”.

„Най-добър режисьор”:
 Михаел Ханеке за „Любов”, Бен Зайтлин за „Зверовете от дивия Юг”, Анг Лий за „Животът на Пи”, Стивън Спилбърг за „Линкълн” и Дейвид О. Ръсел за „Наръчник на оптимиста”.

„Най-добър актьор”:
 Брадли Купър за „Наръчник на оптимиста”, Даниъл Дей-Люис за „Линкълн”, Хю Джакмън за „Клетниците”, Хоакин Финикс за „The Master” и Дензъл Уошингтън за „Полет”.

„Най-добра актриса”:
Джесика Частейн за „30 минути след полунощ”. Дженифър Лоурънс за „Наръчник на оптимиста”, Емануел Рива за „Любов”, Куванжане Уолис за „Зверовете от дивия Юг” и Наоми Уотс за „Невъзможното”.

„Най-добър поддържащ актьор”:
Алън Аркин за „Арго, Робърт де Ниро за „Наръчник на оптимиста”, Филип Сиймор Хофман за „The Master”, Томи Лий Джоунс за „Линкълн” и Кристоф Уолц за „Джанго без окови”.

„Най-добра поддържаща актриса”:
Ейми Адамс за „The Master”, Сали Фийлд за „Линкълн”, Ан Хатауей за „Клетниците”, Хелън Хънт за „Сеанси” и Джаки Уивър за „Наръчник на оптимиста”.

„Най-добър чуждоезиков филм”:
„Любов” (Австрия), „Кон-Тики” (Норвегия), „Не”(Чили), „Кралска афера” (Дания) и „Вещица на войната” (Канада).

„Най-добър анимационен филм”:
 „Храбро сърце”, „Франкенуини”, „ПараНорман”, „Пиратите! Банда неудачници” и „Разбивачът Ралф”.

Подкрепи Economic.bg