ЕК отказа коментар по изказването на Бойко Борисов за азерския газ

Еврокомисията води преговори и с Туркменистан

6486 ~ 2 мин. четене

Европейската комисия (ЕК) отказа коментар по изявленията на премиера Бойко Борисов от Баку за газовата диверсификация и бъдещето на проекта "Набуко", съобщава БНР. Говорител на комисията обаче изтъкна, че с властите в Азербайджан се водят преговори за доставки на газ и че се търсят и други варианти за разнообразяване на доставките за Европа.

Преди повече от година председателят на Европейската комисия Жозе Барозу посети Баку и азeрбайджанските власти поеха пред него много важен ангажимент за доставки на газ, припомни говорителят на Еврокомисията по въпросите на енергетиката Марлене Холцнер.

"Те обещаха на Европа, че ние ще получим от тях значителни количества газ. Никога преди това не сме имали подобен ангажимент. Това, което сега предстои да решим в рамките на продължаващите преговори, е кой от европейските проекти за газопроводи ще получи този газ. Това може да е "Набуко", може да е друг европейски проект, но за нас е много важно, че именно Европа ще получи този газ", коментира Холцнер.

Тя добави, че никоя страна извън Евросъюза не преговаря с Азeрбайджан за количествата газ от находището "Шах Дениз-2". За "Набуко" говорителят подчерта, че проектът е напреднал и се очаква до края на годината да има решение дали Баку ще насочи газа именно към него.

Отделно от това Еврокомисията води преговори и с Туркменистан - страната разполага с едни от най-богатите залежи на газ. "Въпросът там е как те могат да бъдат транспортирани през Каспийско море до Азербайджан и оттам - до Европа", каза Марлене Холцнер. По думите й идната седмица предстоят преговори на високо ниво, които може да дадат повече яснота по тои въпрос.

Подкрепи Economic.bg