ЕС избира представител по външната политика

Кристалина Георгиева е претендент за поста, където за фаворит се спряга италианския външен министър Федерика Могерини

ЕС избира представител по външната политика
3623 ~ 2 мин. четене

Държавните или правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС ще се съберат в Брюксел днес на заседание на Европейския съвет. Те ще изберат следващия върховен представител по външната политика и сигурността на ЕС.

Българската кандидатура за този пост е на Кристалина Георгиева. Още на 16 юли, в края на мандата на своето управление премиерът Пламен Орешарски заяви, че тя е кандидатът на България за поста върховен представител на Европейския съюз за външната политика. Официалната номинация на Георгиева за този висок пост в Европейската комисия дойде преди дни от служебното правителство.

Служебният премиер Георги Близнашки дори изпрати писмо до лидера на ПЕС Сергей Станишев, с което поиска подкрепа за Георгиева. От отговора на Станишев обаче стана ясно, че той ще подкрепи Георгиева само, ако има политическо решение този пост да се даде на ЕНП.

Основните претендентите за наследник на баронеса Катрин Аштън са две дами: българският еврокомисар Кристалина Георгиева и италианският външен министър Федерика Могерини.

Истината обаче е, че състезанието не опира толкова до професионалните качества на двете, колкото до това при кое политическо семейство ще отиде този пост, коментира БГНЕС. След като представител на ЕНП стана председател на ЕК, а начело на ЕП застана социалист, усилено се говори, че някой от лявото пространство трябва да заема поста на външен министър на ЕС, а начело на Европейския съвет е кандидат на ЕНП.

Ако това действително се случи, следващият върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи ще се казва Федерика Могерини, защото тя идва от семейството на социалистите. "Малка" подробност е, че нейната кандидатура вече събра значителна подкрепа сред страните от ЕС.

Едно е сигурно на 30 август, на срещата на лидерите на страни-членки, президентът Росен Плевнелиев ще защитава кандидатурата на Кристалина Георгиева за поста на външен министър на ЕС. Дали ще успее да убеди своите колеги да подкрепят Георгиева обаче ще стане ясно късно вечерта.

Държавните или правителствените ръководители на страните от ЕС ще трябва и да решат кой ще наследи Херман Ван Ромпой на поста председател на Европейския съвет. В светлината на последните международни събития, лидерите на държавите членки ще обсъдят развитието на ситуацията в Украйна, Ирак и Газа.

Коментари: 0