ЕС оборудва полицаите с дистанционно за спиране на коли

Устройството е залегнало в програмата за правоохранителна техника до 2020 г.

280 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Приспособление, с което полицията да бъде в състояние да спира автомобили дистанционно е обсъждано от официална работна група в рамките на Европейския съюз, съобщава BBC.

Възможността за въвеждане на подобна технология е изследвана от членовете на европейската мрежа ENLETS - European Network of Law Enforcement Technology Services. Според източници на агенцията, ще са необходими няколко години преди да бъде изработен прототип на такова устройство.

Работната програма на ENLETS (последвайте линка за да се запознаете с документа) за периода 2014 – 2020 година беше публикувана от групата за граждански свободи Statewatch и съдържа част, озаглавена „Дистанционно спиране на превозни средства“. В нея се казва, че „проектът ще работи върху създаване на техническо решение, което може да бъде превърнато в стандарт за всички автомобили, продавани на европейския пазар“.

В документа се посочва още, че „автомобилите на този етап са се оказали опасни за гражданите“. „В повечето случаи полицията няма възможност да преследва престъпниците поради липса на ефективни и безопасни методи да спира превозните средства“.

ENLETS e част от работната група по правоохраняване към Европейския съвет - междуправителствена организация, която подпомага полицейските власти в борбата срещу организираната престъпност и тежките престъпления. Част от тази функция се изпълнява и чрез въвеждане на нови технологии в сектора.

На този фон, напомняме, че скоро ВАС обяви за незаконно заснемането на превозни средства посредством мобилни камери.

Подкрепи Economic.bg