Един от първите компютри на Apple бе продаден за 387 хил. долара

„Apple-1” е разработен през 1976 г. и е от първата серия на фирмата

Автор: Божидара Иванова

Един от първите компютри, разработен през 1976 година от американската технологична компания Apple бе продаден на търг за 387 хил. щатски долара, предаде ИТАР-ТААС. Наддаването за античното устройство се проведе онлайн, а купувачът му се пази в анонимност.

Устройството „Apple-1” е разработено в Пало Алто, Калифорния от създателите на компанията Стив Джобс и Стив Возняк. Това е един от компютрите, произведени в първата серия на фирмата. Моделът на „Apple-1” е платка, монтирана в дървен корпус, без клавиатура, дисплей и периферни устройства. Устройството съдържа около 30 микросхеми.

Последният собственик на компютъра бе бившият училищен психолог Тед Пери от Калифорния, който се сдобил с него срещу 666 долара и 66 цента и го е съхранявал в картонена кутия. От модела са произведени общо 200 екземпляра. Смята се, че до ден днешен са съхранени между 30 и 50 бройки от тях.

Следващият компютър на компанията "Apple- 2" излиза на пазара през 1977 г. Тази година той е продаден на търг в Германия за рекордните 671 400 хил. долара.

Коментари: 0