Експерт: Не инвестирайте в панелки

Рано или късно държавата ще принуди собствениците на панелни жилища да ги санират, смята арх. Деян Попдимитров

312 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

След саниране животът на панелните сгради може да бъде удължен неколкократно. Въпреки това, не препоръчвам да се купуват подобни жилища. Това заяви в ефира на Телевизия „Европа“ арх. Деян Попдимитров.

„Поддръжката на панелен блок е като техническия преглед на кола. Щом дори един автомобил се нуждае от технически преглед и чести ремонти всяка година, то неподдържането и липсата на ремонт на сграден фонд на над петдесет години със сигурност ще има по-големи поражения“, коментира Попдимитров. Експерът смята, че рано или късно държавата ще принуди собствениците на панелни жилища да ги санират. 

Архитектът уточнява, че зад последното стоят както по-строгите изискванията за енергоефективност от Европа, така и много силни икономически интереси от строителния бранш. По думите на специалиста тухлата, например, е за предпочитане, защото там сериозните конструктивни проблеми ще са видими.

Арх. Попдимитров посъветва, ако все пак купувачът се е спрял на панелно жилище, да заведе на място опитен конструктор или архитект, който да огледа жилището. Той може да разкаже по-конкретно за вида използвани панели и да констатира възможни проблеми и дефекти.

Подкрепи Economic.bg