Експерт пита защо не е отнет лиценза на НЕК

Според шефа на Института за енергиен мениджмънт Иванка Диловска компанията от години е длъжник и по логиката на ДКЕВР може да се предприеме такава стъпка

Автор: Николай Марченко

Ако се следва логиката на властите, Националната електрическа компания (НЕК) още преди година трябваше да остане без лиценз, казва председателят на Управителния съвет (УС) на Института за енергиен мениджмънт Иванка Диловска.

“Ако това, че електроразпределителните предприятия (ЕРП-та) дължат 300 - 400 млн. лв. от няколко месеца, е резонна причина за отнемане на лицензи, тогава НЕК би трябвало да бъде лишена от лиценз още преди една или две години”, констатира Диловска.

По думите ѝ, не е публична тайна, че още от миналата година НЕК дължи над 1 млрд. лв. на производителите: „И то за доста по-голям период на задлъжнялост”. Логиката показва, че, ако това би било задължение, достойно за отнемане на лиценз, то тогава би трябвало отдавна да е взет този на НЕК”, смята Диловска.

„Още миналата година, за деветмесечието НЕК дължеше 2 пъти повече от тези 300 – 600 млн. лв. само на лигнитните централи в комплекса „Марица – Изток”. Тогава наистина въпросът е - защо Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не се разтревожи за подобен тип задлъжнялост още тогава и не започна подобна процедура”, пита се тя.

Според нея е „абсурдно” да се наказва една енергийна компания, за това, че не плаща задължения, поради факта, че няма достатъчно пари. „В случая с крайните снабдители проблемът е още по-абсурден, тъй като те всъщност не дължат на НЕК пари, а са заплатили задължения за закупуване на зелена енергия, каквито имат по закон”, допълни Иванка Диловска.

Тя коментира твърденията на "ЧЕЗ Електроразпределение", че ДКЕВР оказва осезаема подкрепа на НЕК: „Комисията би трябвало да има безпристрастно отношение към всяка една от компаниите”.

"Ако имаме регулатор, който да действа по такъв начин, то означава, че сме в едно състояние на лошо управление на системата от регулаторна гледна точка, което ще доведе до главоломна загуба на доверие от страна на инвеститорите към ДКЕВР, а и до влошаване на качеството на нашето снабдяване заради лоша регулаторна политика и неправилни решения", обобщи позицията си Иванка Диловска.

Коментари: 0