Експертите от ООН приключиха с разследването си в Сирия

Те са напуснали рано тази сутрин хотела си в Дамаск и са се насочили към границата на Сирия с Ливан

76 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Експертите от ООН са приключили с първоначалното събиране на проби и улики за използвано химическо оръжие от властите в Сирия, предаде Reuters. Те са напуснали рано тази сутрин хотела си в Дамаск и са се насочили към границата на Сирия с Ливан. Целта им е днес да пристигнат в Хага, където се намира централата на Организацията за забрана на химическите оръжия. Събраните от тях проби ще бъдат предадени за лабораторен анализ.

Инспекторите бяха в Сирия повече от десет дена. Трябваха им няколко опита, за да достигнат до евентуалното място на нападение с химическо оръжие. По време на работата им на терен те бяха обстрелвани, което е причината инспекцията да се забави толкова.

Говорител на ООН подчерта, че на инспекторите ще им е необходимо време, за да подготвят доклада си, а задачата им е да установят дали е било използвано химическо оръжие срещу цивилни граждани в Дамаск.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун се срещна с представителите на петте страни, постоянни членки на Съвета за сигурност и ги призова да се придържат към Устава на ООН при планиране на действията си по отношение на Сирия. Съгласно него разрешение за военна интервенция може да даде само Съветът.

Американският президент Барак Обама обаче подчерта, че Съветът за сигурност е показал неспособност да действа, въпреки че в Сирия има ясно нарушение на международните норми. "Ако няма действия, въпреки че са били използвани химически оръжия, това е сигнал, че международното право няма значение", каза Обама. "Никой не е по-уморен от войната от мен, но САЩ трябва да бъдат готови да защитят нормите на международното право", заяви още американският държавен глава.

Той призна, че все още не е взел решение за намеса на Вашингтон в сирийския конфликт. "Не съм взел окончателно решение. В никакъв случай не обмисляме военни действия, които ще включват изпращане на войници на място или дългосрочна кампания, но разглеждаме възможността за ограничено, тясно насочено действие, което ще помогне да се гарантиран, че не само Сирия, но и други по света ще разберат, че международната общност я е грижа за спазването на забраната на химическите оръжия", каза Обама.

Подкрепи Economic.bg