Сирия и Фед потопиха пазарите в САЩ

Борсовите индекси регистрираха най-големия месечен спад от май 2012 г. насам

100 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Очакванията за военен удар срещу Сирия доведе до най-големия месечен спад при американските акции от май 2012 г. Инвеститорите са в изчакване и на новите икономически данни за август, които фо голяма степен ще подскажат каква ще бъде политиката на Федералния резерв (Фед) относно бъдещите стимули за икономиката.

И десетте основни отрасъла в S&P 500 бележат спад на месечна база, показват данните на Bloomberg. Стойността на широкия индекс падна с 0.3% в петък до 1 632.97 пункта. Спрямо края на юли измерителят е отстъпил с 4.3%, след като тогава беше на рекордно високо ниво от своето създаване. Индустриалният Dow Jones затвори вчера при 0.21% по-ниска стойност. На месечна база индексът отстъпва с 5.2%. При високотехнологичния Nasdaq Composite загубата е с 0.84% на дневна база и с 2.3% на месечна.

"Конфликтът в Сирия хвърли сянка върху пазарите", коментира за Bloomberg Майкъл Клаймън, главен инвестиционен директор в New Amsterdam Partners в Ню Йорк. "Данните от тази седмица не се очаква да са ужасни, но изглежда, че ръстът на брутния вътрешен продукт през третото тримесечие на 2013 г. се забавя", добавя той.

Американският президент Барак Обама заяви, че все още не е взел решение за военен удар срещу Сирия и със сигурност няма да изпраща войници на постоянна мисия в страната. Той каза това, след като Белият дом излезе със съобщение, че разузнавателните служби вярват, че силите на сирийския президент Башар ал-Асад са използвали химическо оръжие на 21 август.

Освен геополитическата несигурност, натиск върху пазарите оказват и спекулациите, че Фед ще ограничи месечното изкупуване на дългови книжа. Трите програми за количествени улеснения (QE), реализирани от Фед досега, наляха в икономиката 3.6 трлн. долара. Благодарение на печатането на пари, индексът S&P 500 нарасна със 150% спрямо 2009 г., когато стойността му беше рекордно ниска.

Подкрепи Economic.bg