Изпълнението на бюджета се влошава през юли

Бюджетният дефицит на България към края на юли 2013 г. е вече 168.2 млн. лв., докато година по-рано сме били на излишък с 138.4 млн. лв.

84 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Бюджетният дефицит на България към края на юли 2013 г. е вече 168.2 млн. лв., докато година по-рано сме били на излишък с 138.4 млн. лв. Данните за изпълнението на консолидираната фискална програма (КФП) показват, че юли е първият месец, при който приходите в националния бюджет са по-малко от разходите. През юни бюджетното салдо за първи път беше отрицателно със 7.6 млн. лв. Тогава обаче имаше излишък по националния бюджет в размер на 104.8 млн. лв., а минусът идваше от неизплатени евросредства в размер на 112.4 млн. лв.

Изнесените днес (събота) данни за КФП показват, че дефицитът по националния бюджет е в размер на 55 млн. лв. От финансовото министерство оправдават това с "високите лихвени разходи, по-високите капиталови разходи и др.". Също така от ведомството съобщават, че през юли има по-големи плащания по обслужването на държавния дълг, които представляват основно лихви по емисии облигации на международните финансови пазари в размер на 146.3 млн. лв. (лихви по емисия облигации от 2002 г. в размер на 67.2 млн. лв. и по емисия от облигации от 2012 г. в размер на 79 млн. лв.).

По-високите капиталови разходи, според финансовия министър Петър Чобанов, са свързани с усвояването на средствата по Оперативните програми на ЕС. През последните два месеца данните за възстановяването на платените от бюджета пари, свързани с изпълнението на проекти по европрограмите, са обезпокоителни. През юни дефицитът по европейските средства скочи рязко до 112.4 млн. лв., след като месец по-рано (при управлението на служебния кабинет на Марин Райков) този дефицит беше едва 26.2 млн. лв. През юли се вижда, че стойността на неизплатените от Европейската комисия средства се увеличава до 113.2 млн. лв.

Постъпилите приходи в бюджета към края на месец юли са в размер на 16.61 млрд. лв. Изпълнението на годишните разчети в бюджета за 2013 г. е на 54.3%, колкото беше и към края на юли 2012 г. В номинално изражение събраните приходи за първите седем месеца на годината са с 1.012 млрд. лв. повече спрямо година по-рано. В неактуализирания бюджет за цялата 2013 г. е заложено приходите да са с 1.8 млрд. лв. повече от предходната година.

Спрямо 2012 г. са събрани повече приходи от ДДС - със 160.2 млн. лв. През последните два месеца обаче събираемостта на този вид данък изостава. В края на май повишението спрямо същия месец на 2012 г. беше 336 млн. лв. Откакто правителството на Пламен Орешарски е на власт, тази разлика намалява постоянно. В края на юни беше 220 млн. лв. повече. Според икономисти причината за това е липсата на натиск върху администрациите. Агенция "Митници" реално няма директор откакто новото правителство е на власт. Ваньо Танов излезе в болничен в края на май и функциите му се поеха от неговия заместник -  Борислав Борисов. Едва преди седмица Петър Чобанов освободи от длъжност Танов и остави за постоянен директор на митниците Борислав Борисов. Той обаче веднага след това излезе в отпуск.

Разходите по консолидирания бюджет (включително вноската на България в бюджета на ЕС) към 31 юли 2013 г. възлизат на 16.778 млрд. лв. Те са с 1.380 млрд. лв. повече спрямо същия период на 2012 г. Тогава обаче изпълнението на приходната част спрямо заложеното в бюджета е било на 51.6%, докато сега е 52.9%.

Подкрепи Economic.bg